Ny nedtur for Biden og demokraterne

0
1295
Republikaneren Glenn Youngkin bliver Virginias nye guvernør. Her taler han natten til msine tilhængere, da sejren var i hus. Foto: REUTERS/ Jonathan Ernst

Ved tirsdagens valg en række steder i USA klarede republikanerne sig langt bedre end hvad meningsmålingerne havde sagt. Taberne kan takke deres aldrende præsident for nederlaget.

Størst er overraskelsen i delstaten Virginia, der ellers stemmer blåt og det vil sige demokratisk. Her tog republikaneren Glenn Youngkin embedet som guvernøren fra den siddende demokrat Terry McAuliffe. Et skift, der flere steder kaldes historisk.

Også de to næstvigtigste embeder ser ud til at gå til republikanerne. Det gælder jobbet som den øverste anklager og som viceguvernør. Her er der så tale om, at en hispanic og en sort kvinde for første gang indtager de poster i den klassiske sydstat.

Den nye guvernør Glenn Youngkin holdt sin sejrstale en time efter midnat lokal tid – samtidig som præsident Joseph R. Biden kom ud af sit fly efter en temmelig mislykket tur til Europa. Amerikanske medier – også dem, der længe har støttet Biden – giver i høj grad hans uheldige start skylden for nedturen for demokraterne.

Præsident Joe Biden og USA’s klimarådgiver John Kerry under et arrangement mandag ved FN’s klimakonference i Glasgow. Bidens tur til FN-konference har ikke været nogen succes. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Pool TPX

Intenst i New Jersey

Også rundt omkring byen New York, der er så blåt som et område kan være, skifter farven til republikanernes rødt. Ude på Long Island øst for Manhattan går en række positioner til republikanske kandidater. Her er vælgerne utilfredse med, hvad der ses som demokraternes slappe holdning til kriminalitet – herunder at dommere ofte ikke kan kræve kaution før en løsladelse af en mistænkt.

Og i New Jersey, der er den tættest befolkede stat i USA, har republikanerne overraskende fremgang. Begge sider er enige om, at valget er så tæt, at der ikke er en klar vinder. Men selv hvis det ikke lykkes den republikanske udfordrer Jack Ciattarelli at holde fast i sit lille forspring og vinde posten som guvernør, så har han klaret sig bedre end forventet.

I USA er de fleste vælgere registrerede som enten demokratiske eller republikanske vælgere. Og i New Jersey er der 1,1 millioner flere vælgere, der ser sig selv som demokrater, end der er republikanere.

Kilder: New York Times, New York Post, Wall Street Journal