Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt kritiserer Lolland Kommune for initiativ, der skal få flere indvandrere til at stemme. ”At de ikke omfavner det danske demokrati af sig selv, viser, at de ikke omfavner Danmark,” mener Messerschmidt
Det er helt forkert, når kommuner bruger skattekroner på at få flere indvandrere til at stemme til kommunalvalget. Det mener Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt.
“Det danske samfund skal ikke bruge penge på at lefle for en bestemt befolkningsgruppe,” siger Morten Messerschmidt til ditOverblik.
Mandag holdt Lolland Kommune et valgmøde, der var målrettet indvandrere. Der blev oversat til arabisk, og kommunen tilbød gratis bustransport til valgmødet.
Baggrunden for initiativet er meget lave stemmeprocenter blandt indvandrere ved kommunalvalget i 2017. Dengang var det kun 41,2 procent af indvandrerne i Lolland Kommune, der stemte, og blandt efterkommere var tallet så lavt som 33,6 procent.
”Det er et kæmpe problem for demokratiet, at så få stemmer,” sagde formanden for Integrationsrådet i Lolland Kommune, Remzi Grepi, til TV2 Øst forud for mandagens valgmøde på biblioteket i Nakskov.
“Vi har gjort alt, hvad vi kunne med at skaffe gratis bus og samarbejde med sprogskolen for at reklamere for vælgermødet, så jeg er meget spændt på, hvor mange der kommer. Dagens arrangement er vigtigt, fordi så få stemmer, og vi vil gerne have det tal meget højere op,” forklarede han.
Messerschmidt: Bekvemmelighed skal ikke honoreres
Men det er slet ikke kommunens opgave, mener Morten Messerschmidt. Set fra hans vinkel, må indvandrere selv bevise, at de vil tage del i det danske demokrati:
”Mange fra de lande, de har forladt, kan kun drømme om at få lov at stemme ved et frit valg. At de ikke omfavner det danske demokrati af sig selv, viser, at de ikke omfavner Danmark. De er her af bekvemmelighedsårsager, ikke for at være eller blive en del af det danske samfund. Det skal selvsagt ikke honoreres med ekstra penge og muligheder. Det understreger, at de slet ikke bør være her,” siger Morten Messerschmidt.
”Mange fra de lande, de har forladt, kan kun drømme om at få lov at stemme ved et frit valg”
Morten Messerschmidt, næstformand for Dansk Folkeparti
Flere brevstemmesteder
Lolland Kommune er ikke den eneste, der gør noget særligt for at øge stemmeprocenten blandt indvandrere. I Holbæk Kommune opsættes flere brevstemmesteder i områder, hvor der historisk er en lav stemeprocent, hvilket bl.a. vil sige i boligområder med mange indvandrere.
“Det er politisk besluttet, at vi skal iværksætte en række initiativer for at hæve valgdeltagelsen. Vores valgfremmeindsats sigter efter at få flere unge i alderen 22-29 år, danskere med anden etnisk baggrund end dansk og socialt udsatte til at sætte kryds, da deres valgdeltagelse er lavere end andre vælgergruppers,” siger Lotte Strøm, der er valgprojektleder i Holbæk Kommune, til TV2 Øst.