Nye Borgerlige-kandidater deler vaccinekritisk materiale på Facebook

0
1562
Nye Borgerliges næstformand Peter Seier Christensen, der heer taler på sidste weekends årsmøde i Vejle, siger til TV2 Lorry at de vaccinekritiske holdninger ikke er særligt udbredte i partiet. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Seks af Nye Borgerliges lokale spidskandidater i Hovedstadsområdet har delt vaccinekritisk eller konspiratorisk materiale om covid 19 på Facebook, viser gennemgang fra TV2 Lorry. Professor betegner det som ”decideret uansvarligt” at så tvivl om vaccinerne

“Aktuelt er det bivirkninger fra vaccinerne der belaster vores sundhedsvæsen – ikke Covid”.

Sådan lyder et opslag på Facebook fra Nye Borgerliges spidskandidat i Lyngby-Taarbæk Kommune, Claus Bøgh Svenningsen.

Han er en af flere spidskandidater til kommunalvalget fra Nye Borgerlige, som på Facebook deler vaccinekritisk indhold.

Det viser en gennemgang af kandidaternes facebooksider, som TV2 Lorry har lavet. Der er også kandidater, der deler konspiratoriske udsagn om covid 19.

Vaccinekritisk sekretariatsmedarbejder

Claus Bøgh Svenningsen er en af de mest aktive, når det gælder vaccinekritik. Et af hans budskaber lyder, at covid-19 skal behandles på samme måde som andre milde virusinfektioner a la influenza.

“Danskernes fokus bør være på, at styrke eget immunforsvar. Og så skal vores myndigheder og “eksperter” vende tilbage til at dyrke videnskaben i stedet for egne sløje og udokumenterede mavefornemmelser og fejlslagende beregninger. Politikerne og vores myndigheder har været helt væk fra vinduet under hele forløbet,” lyder det fra Claus Bøgh Svenningsen, der til daglig arbejder som organisationskonsulent og projektleder i Nye Borgerliges sekretariat på Christiansborg.

En anden kandidat, Martin Knudsen i Køge, linker til videoer fra Frihedsbevægelsens Fællesråd, der hævder at flere mennesker dør af vaccinen end af sygdommen, og at bivirkninger fra vaccinen er farligere end senfølger fra Corona.

Andre skriver, at “kuren er værre end sygdommen” og “vi fyldes med løgn og corona og vaccinen”.

Facebookopslag fra Nye Borgerliges spidskandidat i Lyngby-Taarbæk. Claus Bøgh Svenningsen er også sekretariatsmedarbejder i Nye Borgerlige på Christiansborg.

”Proportionsløs håndtering”

Claus Bøgh Svenningsen siger til TV2 Lorry, at han “er kritiker af regeringens proportionsløse håndtering af covid19”.

“Mit vigtigste budskab er, at folk selv skal beslutte, om de vil lade sig vaccinere og ikke lade sig presse af myndighederne,” siger kandidaten, der overfor TV2 Lorry oplyser, at han ikke selv er vaccineret, fordi han ikke mener at coronavirus er en livstruende sygdom.

Professor: Uansvarligt

Professor Allan Randrup Thomsen, der er TV2s faste coronaekspert, betegner det som “decideret uansvarligt” at så tvivl om vaccinerne, som NB-kandidaterne gør.

“Jeg bliver lidt chokeret. Folk skal have lov til at have deres mening, og de skal have lov til at udtrykke den. Men når det så er sagt, så er det meget uheldigt, når spidskandidater til kommunalvalget på denne her måde fremmer deres formål med fordrejninger og deciderede løgne,” siger Allan Randrup Thomsen til TV 2 Lorry.

Næstformand: Ikke noget udbredt synspunkt

Peter Seier Christensen, Nye Borgerliges politiske næstformand, mener ikke, at de vaccine-kritiske holdninger er særligt udbredte blandt partiets kandidater:

”Det er ikke en del af vores politik at være skeptiske overfor corona-vaccinen. Myndighederne skal informere om fordele og ulemper, og så må det være op til folk selv. Vi har rigtig mange kandidater, og de pågældende kandidater er samlet set et fåtal af dem. Så det er ikke noget, jeg ser som værende et større problem,” siger Peter Seier Christensen til TV 2 Lorry.

Læs mere på TV2 Lorry her