To bøder efter en måned med niqab-forbud

0
3048
Tildækningsforbuddet har udløst flere protestdemonstrationer. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau 2018

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen mistænker politiet for ikke at tage tildækningsforbuddet alvorligt nok

I en måned har det været forbudt at gå på offentlige steder iført niqab eller burka i Danmark, men det meget omtalte tildækningsforbud har indtil videre kun udløst to bøder. BT har fået Rigspolitiet til at indsamle tal fra de enkelte politikredse. De viser, at loven foreløbig har ført til 59 anmeldelser, to sigtelser og to bøder.

“Vi har haft anmeldelser hvor vi er rykket ud, men så har personen ikke været på stedet længere eller det anmeldte forhold var ikke lovbrud. Vi har også haft anmeldelser, hvor vi har haft mere presserende sager at tage os til, så vi ikke kunne rykke ud. Der har også været anmeldelser for sjov, hvor vi har kunnet høre børn grine i baggrunden,” siger politiinspektør Uffe Stormly fra Rigspolitiet til BT.

Martin Henriksen: Plads til forbedringer

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen undrer sig over tallene. Han siger til BT at han mistænker politiet for ikke at tage sagerne alvorligt. Til ditOverblik siger han om sin fornemmelse:

“Jeg taler med mange forskellige danskere, også folk, som er ansat i politiet. Og så kan jeg konstatere, at der er mange anmeldelser, men få sigtelser”.

Er det ikke forståeligt, at det tager lid tid for politiet at finde ud af, hvordan der skal arbejdes med en helt ny lov?

“Jo naturligvis. Og derfor skal vi også lidt længere hen før vi kan konkludere endeligt, og det skal da også nævnes, at politiet har rykket ud et par gange. Men det ændrer ikke på, at de foreløbige tal tyder på, at der er plads til forbedringer,” siger Martin Henriksen.

Vil bede justitsministeren tage affære

Han har selv bedt justitsministeriet om yderligere tal. Hvis tendensen med få eller ingen sigtelser og bøder fortsætter, vil han bede justitsminister Søren Pape Poulsen om at gå ind i sagen.

“Så vil vi have ministeren til at bede politiet om at tage det mere alvorligt,” siger Martin Henriksen.

I følge BT har Rigspolitiet udsendt en ni sider lang vejledning til politikredsene om det nye forbud. Her står der bl.a. at “Det forudsættes, at politiet håndhæver forbuddet under behørig hensyntagen til personens integritet og uden unødig krænkelse af den pågældende”.

Læs også: Markante muslimske debattører bakker burka-forbud op