Ni syrienskrigere udvist af Danmark

0
3999
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg havde onsdag udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om regeringens håndtering af de jihadister som rejser fra Danmark for at blive en del af Islamisk Stat. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

13 syrienskrigere er blevet dømt ved danske domstole. 150 rejste ud og ca. 40 anslås stadig at opholde sig i konfliktzonen eller landene omkring

Ni gange er en syrienskriger blevet dømt ved en dansk domstol og udvist af landet. Af disse var fire udlændinge, mens  fem havde dobbelt statsborgerskab og har fået frataget deres danske statsborgerskab.

I alt er der rejst tiltale mod 13 personer, som er rejst til Syrien for at kæmpe eller har forsøgt at komme afsted. Af disse er de 12 blevet dømt ved en domstol, mens den sidste har fået grønt lys til at få sin sag prøvet ved Højesteret.

Det fremgår af svar fra Justitsministeriet til Folketingets Udlændinge og Integrationsudvalg. Det er Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Christian Langballe, der har stillet spørgsmålene, som nu er blevet besvaret.

40 er stadig i Syrien eller nabolande

Her kan man også læse, at PET (Politiets Efterretningstjeneste) anslår, at mindst 150 personer er udrejst fra Danmark til Syrien/Irak siden sommeren 2012, og at ca. 40 af disse fortsat befinder sig i konfliktzonen eller landene omkring. Heraf vurderes ca. 10 voksne personer med dansk statsborgerskab at være tilbageholdt eller fængslet.

Dansk Folkeparti har rejst forslag om, at syrienskrigerne skal kunne dømmes in absentia og fratages deres statsborgerskab. Christian Langballe siger på baggrund af tallene for antallet af syrienskrigere, at han håber, at de aldrig kommer til Danmark.

”De er utroligt farlige, og jeg gyser ved tanken om, at vi skal se terroraktioner som den i 2015 i Paris, der blev gennemført af hjemvendte syrienskrigere. Derfor skal vi finde ud af, hvordan vi beskytter os bedst muligt, samtidig med at vi sikrer, at retfærdigheden sker fyldest,” siger Christian Langballe.

Justitsminister: Bedst hvis de var faldet i kamp

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sagde onsdag under et samråd om syrienskrigerne, at Danmark ikke kan nægte danske statsborgere indrejse i Danmark, selv om de er rejst i hellig krig.

“Faktum er, at vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage i Danmark, og det gælder også fremmedkrigere. Truslen fra hjemvendte fremmedkrigere er alvorlig – det siger sig selv.  Det allerbedste ville være, at de var faldet i kamp dernede, men det er de desværre ikke alle sammen,” sagde Søren Pape Poulsen under samrådet i følge DR.dk.

Læs også: DF-forslag: Tag statsborgerskabet fra alle syrienskrigere