Theresa May tager sidste stik – og trækker sig, når Brexit er på plads

0
1741
Speaker of the House of Commons, John Bercow. Foto: HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

BREAKING – 18.40: Theresa May har nu meddelt sit parti, at hun trækker sig som premierminister, når Brexit er på plads.

Mens det britiske parlament holder sin egen brain storm om en god løsning på Brexit, vinder premierminister Theresa May flere og flere over på sin side

Inde i parlamentet er medlemmerne her til aften i gang med deres helt egen version af en smørrebrødsseddel. Deres farverige formand, John Bercow, har valgt otte ud af 16 forslag til, hvordan briterne skal videre fra den nuværende situation. Forslagene spænder fra en såkaldt hård Brexit uden en aftale til en ny folkeafstemning om at opgive at forlade EU og medlemmerne skal stemme på de enkelte punkter på en samlet stemmeseddel.

Det kan forekomme bizart og verdensfjernt at holde en sådan diskussion nu, hvor den oprindelige deadline udløber på fredag – og hvor der reelt næppe er mere end to uger til at Storbritannien faktisk forlader EU. Bizart og kostskoleagtigt, for en stor del af debatten er præget af tonen fra de kendte britiske kostskoler. Måske meget godt at afstemningen ikke er bindende for regeringen, der i vid udstrækning har givet de menige politikere lov til at stemme efter deres overbevisning.

Mere vigtigt er det, at premierministeren selv efter en lang række møder er kommet betydeligt tættere på et flertal for sin Brexit-plan. Nogle modstandere har hun fået overtalt ved at true med nyvalg, mens andre trods alt hellere vil have hendes kompromis end at risikere et farvel til EU uden en aftale. Selv hendes argeste modstandere har antydet, at de nu er klar til at stemme for hendes plan.

Men ikke uden en pris, naturligvis. Lederen af Brexit-gruppen hos de konservative, Jakob Rees-Mogg, vil stemme for planen, hvis altså hun får opbakning fra den nordirske gruppe DUP – hvilket er tvivlsomt i skrivende stund. Og Boris Johnson, hendes tidligere udenrigsminister og altid rival, vil stemme for planen, hvis hun vil love at gå af som premierminister.

Dronningeoffer

Faktisk deler mange Boris Johnsons ønske. Og her ved seks-tiden dansk tid mødes Theresa May med sit partis magtfulde 1922-udvalg for at tale om mistilliden i partiet til hende selv. Det var det udvalg, der stillede hende overfor et internt mistillidsvotum i december.

Mange britiske kommentatorer antager, at hendes tid er forbi – selvom ingen for alvor har lyst til at overtage hendes job. Hvis hun selv går, så kan hun med dette dronningeoffer formentlig få sin aftale igennem – og dermed rede sit eftermæle.

Britiske journalister noterer sig, at Theresa May under en spørgetime i parlamentet i dag netop ikke ville svare på, om hun selv vælger at trække sig