Regeringen og DF: Fremmedkrigere skal kunne miste statsborgerskab uden dom

0
3326
IS-krigere i Syrien. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix

Statsborgerskabet skal kunne tages fra fremmedkrigere, uden at de stilles for en dommer, lyder det i ny aftale fra Regeringen og Dansk Folkeparti. Det skal også være slut med at give statsborgerskab til fremmedkrigernes børn

Fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab skal fremover kunne få frataget deres danske statsborgerskab, uden at blive stillet for en dommer. Og fremmedkrigernes børn skal ikke længere automatisk få dansk statsborgerskab, hvis de er født i områder, som det er ulovligt at rejse ind. Sådan lyder intentionen i en ny aftale, som regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om.

Dansk Folkeparti foreslog for nylig, at syrienskrigerne skal kunne fratages deres statsborgerskab in absentia, mens de f.eks. opholder sig i Syrien eller Irak. Nu er DF og regeringen blevet enige om en model, så syrienskrigerne administrativt kan få taget deres danske statsborgerskab. Dog kun, hvis de har dobbelt statsborgerskab. Som reglerne er i dag, kan en frakendelse af dansk statsborgerskab kun ske ved dom.

“Den administrative frakendelse og efterfølgende prøvelse vil som udgangspunkt kunne ske in absentia – således at frakendelsen kan ske, mens pågældende fortsat befinder sig i udlandet. Ordningen vil f.eks. kunne anvendes i de tilfælde, hvor en dansk statsborger uden tilladelse indrejser eller opholder sig i et område, hvor der er indrejse- og opholdsforbud, og hvor det vurderes, at den pågældende har udvist en handlemåde, som er til alvorlig skade for Danmarks vitale interesser,” hedder det i aftalen, som blev offentliggjort torsdag morgen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) samt Christian Langballe (DF) og Marie Krarup (DF) ses efter onsdagens samråd i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg om syrienskrigerne. Nu er regeringen og DF blevet enige om en aftale, der bl.a. skal gøre det muligt at fratage syrienskrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske statsborgerskab in absentia. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Støjberg: De hører ikke hjemme i Danmark

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger i en pressemeddelelse:

”De her mennesker er draget i krig mod demokrati, frihed og alt det, som vi i Danmark står for, og de hører ingen steder hjemme i Danmark. Med det nye initiativ sætter vi hårdt ind mod de fremmedkrigere, der vælger at handle på en måde, som er til alvorlig skade for Danmarks vitale interesser. De skal kunne frakendes deres danske statsborgerskab, mens de stadig er i udlandet, og uden der stilles krav om, at de skal være blevet dømt ved en domstol her i landet”.

Med det nye initiativ sætter vi hårdt ind mod de fremmedkrigere, der vælger at handle på en måde, som er til alvorlig skade for Danmarks vitale interesser”

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister (V)

DF: Frygter terror fra syrienskrigere

I aftalen understreges det, at der skal laves en konkret vurdering i i hvert enkelt tilfælde. Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Christain Langballe siger til DR.dk om syrienskrigerne, at ”vi vil aldrig have dem hjem igen, hvis vi kan blive fri”.

”Vi har jo set hjemvendte syrienskrigere eksempelvis vende tilbage til Frankrig. Her begik de det her forfærdelige terrorangreb på blandt andet spillestedet Bataclan og likviderede 129 mennesker. Det er sådan nogle overvejelser, vi har, og derfor må det være nu, vi fratager dem deres statsborgerskab in absentia. Sådan beskytter vi Danmark, og så må de blive dernede,” siger Christian Langballe til dr.dk.

”Vi har jo set hjemvendte syrienskrigere eksempelvis vende tilbage til Frankrig. Her begik de det her forfærdelige terrorangreb på blandt andet spillestedet Bataclan og likviderede 129 mennesker”

Christian Langballe, indfødsretsordfører (DF)
Det handler om at beskytte Danmark, siger Christian Langballe (DF). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Fremmedkrigeres børn skal ikke have statsborgerskab automatisk

At aftalen også rammer fremmedkrigernes børn, hvis de f.eks. er født i Syrien under Islamisk Stat, er kun rimeligt, mener Christian Langballe:

”De er født dernede, de har aldrig kendt Danmark, de har ingen tilknytning til Danmark, og så skal vi jo lige huske på, at det er forældrene, der har valgt at tage ned i krigszonen for at kæmpe for Islamisk Stat. Og det må de jo så tage konsekvensen af,” siger han til DR.dk.

Aftalen om fremmedkrigerne kan ikke nå at blive behandlet i Folketinget på denne side af folketingsvalget. Derfor skal der være et flertal for aftalen efter valget, hvis den skal vedtages.

Justitsministeriet har netop i et svar til Christian Langballe vurderet, at der pt. befinder sig ca. 40 personer Syrien, Irak eller nærliggende områder, der udrejst fra Danmark. Mindst 150 personer anslås siden 2012 at være rejst til Syrien eller Irak.

Læs også: Ni syrienskrigere udvist af Danmark