Anders Vistisen vil ikke oplyse pris på bogprojekt: “Samme regler må gælde for mig, som for andre”

0
2958
Anders Vistisen, EU-parlamentsmedlem for Dansk Folkeparti.

Anders Vistisens EU-kritiske bog “Det store EU-bedrag” husstandsomdeles i næste uge. Den er betalt af EU-midler, og DFs gruppeformand i Europaparlamentet kritiseres for ikke at ville oplyse prisen. “Det er ECR-gruppens politik ikke at oplyse, og det er almindelig kutyme,” siger han til ditOverblik

Når 240.000 husstande i næste uge modtager en kritisk bog om danske mediers EU-dækning, så er den betalt af EU-midler. Men hvor mange penge bogen ”Det store EU-bedrag”, som Dansk Folkepartis gruppeformand i Europaparlamentet Anders Vistisen udgiver, har kostet, det ønsker Anders Vistisen ikke at oplyse. Bogen er finansieret via ECR-gruppen, som er Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister.

Forsiden af Anders Vistisen debatbog, som uddeles til 240.000 husstande i næste uge.

”Det er ECRs politik ikke at oplyse, hvad enkeltkontrakter beløber sig til, og det henholder vi os til. Det er helt almindeligt kutyme,” siger Anders Vistisen.

ECR-gruppen skal vel offentliggøre et årsregnskab på et tidspunkt, hvor man alligevel kan se hvordan de har anvendt deres midler. Kan du så ikke bare fortælle det nu?

”ECR offentliggør et revideret regnskab, men man kan ikke gå ind og se de enkelte udgifter. Det er ligesom med Danmarks Radio eller Radio24syvs regnskab. Du kan heller ikke få at vide, hvordan de anvender deres skattemidler. Det er helt almindelig kutyme”.

Vil bedømmes efter samme målestok som andre

Anders Vistisen har fået kritik for ikke at ville oplyse beløbet, da der er tale om skattekroner, men den kritik er skudt ved siden af, synes han:

”Dansk Folkeparti har ved en række lejligheder stemt for større åbenhed om, hvordan Europaparlamentet anvender sine midler. Men det har vi desværre ikke kunnet få flertal for. Og indtil reglerne er ændret, synes vi ikke, at vi skal bedømmes efter anden målestok end dem, der har blokeret for mere åbenhed,” siger han.

Alle EU-parlamentsmedlemmer får via deres grupper stillet midler til rådighed til EU-information. Ifølge Anders Vistisen har han sparet på disse midler de sidste par år og har derfor kunnet bruge mere på sin bog.

Men husstandsomdeling i 240.000 eksemplarer. Er det ikke dyrt?

”Alle i parlamentet får informationsmidler stillet til rådighed. Vi har ikke brugt af dem det sidste par år og derfor har vi haft et pænt beløb stående og har så valgt at lave en bog, der husstandsomdeles. Vi har søgt om og fået dem stillet til rådighed via ECR-gruppen, der også har stået for det praktiske med at indhente tilbud på trykning osv.”.

Valgkamp?

Men EU-midler til en EU-kritisk bog, som ovenikøbet kritiserer navngivne journalister?

”Jeg synes det er helt rimeligt, at vi ud fra vores budget fremmer en debat, som vi synes er vigtig. Ligesom Morten Helveg Petersen (radikalt medlem af EU-parlamentet, red.), der lige har udgivet en proeuropæisk debatbog. Begge dele er helt legitimt. Men det er åbenbart først, når jeg udsender en bog, at der bliver rejst kritik af brugen af informationsmidler,” siger Anders Vistisen.

Den bliver husstandsomdelt forskellige steder i landet. Hvorfor det?

”Det var vigtigt for os at bogen udkom over hele landet. Det har vi prøvet at opnå ved at lade den udkomme pletvist fra Gedser til Skagen og fra Neksø til Blåvandshug”.

Informationsmidlerne må ikke bruges til at føre valgkamp. Er det her ikke en del af valgkampen forud for EU-parlamentsvalget 26. maj?

”Der er en officiel valgskampsperiode fra midten af april, så det her er helt i overensstemmelse med reglerne”.

“Medier kan ikke tåle kritik”

DF-gruppeformanden kritiserer i sin bog hvad han kalder “danske mediers fortielser og fordrejninger” af EU-stoffet. Han mener, at EU-dækningen er drevet af EU-begejstring, og han udpeger navngivne journalister og eksperter, som han mener er ensidige i deres dækning.

Siden er kritikken fra mediefolk væltet ned over Anders Vistisen, som blandt andet blev kritiseret skarpt af Børsens og Jyllands-Postens chefredaktører i TV-news Presselogen i søndags. Den er ”180 grader forkert” og ”tæt på det uvederhæftige”, lød det i programmet, hvor Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen dog udtrykte det modsatte synspunkt: Han kritiserede sine redaktørkolleger for ikke at kunne tåle kritik.

Samme opfattelse har Anders Vistisen her en lille uges tid efter, at bogudgivelsen blev offentliggjort:

”Jeg synes mange af kritikerne gør præcis det, de beskylder mig for, de går efter manden i stedet for bolden. Der er ingen, der endnu har stillet spørgsmålstegn ved, om de eksempler, jeg anvender i borgen, er faktuelt korrekte. I stedet handler det om tonen i bogen, om at jeg er Trumpsk osv. Medierne stiller enormt høje krav til, hvad andre skal kunne tåle og udsættes for. Men når det gælder kritik af dem selv, har de andre standarder. Så frikender de sig selv – det ville de aldrig acceptere, at en minister gjorde,” siger Anders Vistisen.

Læs også: Anders Vistisen i ny bog: EU dækkes ensidigt og EU-begejstret

Bogen kan læses her: Det store EU-bedrag – mediernes fortielser og fordrejninger

Her uddeles Anders Vistisens bog den 1.-2. april: