Anders Vistisen i ny bog: EU dækkes ensidigt og EU-begejstret

0
4761
Anders Vistisen, EU-parlamentsmedlem for Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis gruppeformand i EU-parlamentet Anders Vistisen udsender i næste uge bogen ”Det store EU-bedrag” til 240.000 danske husstande, hvor han kritiserer mediernes dækning af EU

Af Steen Trolle

”Medierne er så inficeret med ’Bruxelles-bacillen’, at de lader deres egen og magthavernes begejstring for EU-projektet præge dækningen. De tilsidesætter ofte rollen som samfundets glammende vagthund, lader jubeleuropæere fremstår som sande ’eksperter’ og med en ensidig fortælling om EU’s storhed lader de dermed danskerne i stikken”.

Sådan lyder det på bagsiden af en ny debatbog, ”Det store EU-bedrag – Mediernes fortielser og fordrejninger”, som i næste uge lander i 240.000 postkasser i Danmark. Forfatteren bag er Dansk Folkepartis gruppeformand i EU-parlamentet Anders Vistisen, og bogen, som udsendes og finansieres af gruppen af Europæiske Konservative og Reformister i EU-parlamentet, er hans opgør med danske mediers EU-dækning, baseret på sine fem års erfaringer i Bruxelles.

Befinder sig i en kulturel EU-boble

I bogen kritiserer han navngivne journalister og EU-eksperter, og i disse timer vælter kritikken ned over Anders Vistisen, der af medier og eksperter beskyldes for at være unuanceret, ufin og tendentiøs i sin kritik. Men det kommer næppe bag på Anders Vistisen. Hans oplevelse ifølge bogen er, at kritik af EU-systemet bliver taget ilde op. Medierne er partiske og journalisterne i Bruxelles befinder sig i samme boble som EU-embedsmænd, lobbyister og politikere. En boble, hvor man ser det som sin ”fremmeste opgave at forklare og forsvare dette ædle projekt over for de udvidende masser i folket,” som han skriver.

Forsiden af Anders Vistisen debatbog, som uddeles til 240.000 husstande i næste uge.

”Jeg har ikke så få gange oplevet at blive ringet op af en EU-korrespondent for en kommentar, for at denne journalist har forvaret Europa-Kommissionens linje så passioneret, som ikke engang deres egne talsmænd kunne gøre. Danske EU-journalister ophøjer gerne alt, hvad de modtager fra kommissionen, til sandheder på højde med de stentavler, Moses bragte ned fra bjerget,” skriver Anders Vistisen i bogen.

Til ditOverblik siger Anders Vistisen, at han undrer sig over den ukritiske tilgang til EU:

”Jeg tror ikke det er ond vilje, men mange journalister er i grundsynspunktet EU-positive, og de kommer så ned til et meget indspist miljø i Bruxelles, hvor der ikke er den samme mangfoldighed som på Christiansborg, og hvor man er meget afhængige af sine kilder i EU-systemet. Det er en kulturel boble, hvor man har en fælles forståelse af, hvad der er rigtig og forkert, og hvor man mener, at det er et problem, at befolkningen ikke har forstået storheden i EU-projektet,” siger han.

“mange journalister er i grundsynspunktet EU-positive, og de kommer så ned til et meget indspist miljø i Bruxelles, hvor der ikke er den samme mangfoldighed som på Christiansborg”

Anders Vistisen, EU-parlamentsmedlem (DF)

Hånd kritik af DR og TV2s EU-korrespondenter

I bogen er Anders Vistisen særlig kritisk overfor de to mangeårige EU-korrespondenter Ole Ryborg (DR) og Svenning Dalgaard (TV2). Han mener, at de begge med analyser og kommentarer lader skinne igennem, hvad de selv mener om EU, f.eks. når Svenning Dalgaard skriver klummer på TV2.dk og Twitter, hvor han ifølge Vistisen ikke lægger skjul på sin EU-begejstring.

Du kritiserer navngivne journalister, som ikke har haft mulighed for at forsvare sig i bogen. Er det fair?

”Jeg kritiserer ikke journalister, hvis de bare laver journalistik. Men når man begynder at kommentere i eget navn, så er man overgået til en kommentatorrolle, og så må man forvente at blive behandlet som en hvilken som helst anden holdningsperson. De har selv mudret tingene til ved at begynde at lave kommentarer. Så kan de ikke gemme sig bag en rolle som neutral journalist. Jeg synes også, det er mest fair, at jeg nævner dem jeg kritiserer, ved navn. Så jeg ikke skærer alle over en kam,” siger Anders Vistisen.

DR undgår DF

Han mener også, det har slagside, hvem medierne taler med. I bogen har han med mediesøgetjenesten Infomedia som kilde lavet en opgørelse over politiske citater i Danmarks Radio fra danske EU-parlamentsmedlemmer i perioden 1. januar 2017 til 31. december 2018. Ifølge den har Socialdemokratiet fået markant mere taletid end Dansk Folkeparti, selv om DF blev det største parti ved EU-parlamentsvalget i 2014.

”Vi er det største parti og sidder i flest udvalg, men man går udenom os. Jeg er ikke blevet kontaktet af DRs to korrespondenter i Bruxelles i de sidste to år. Det synes jeg tangerer pligtforsømmelse,” siger Anders Vistisen.

Illustration fra bogen “Det store EU-bedrag”.

En anden gruppe, der står for skud, er eksperter og tænketanke. Vistisen mener, at medierne bruger dem ukritisk, selv om de fleste er klart EU-pro. Det gælder f.eks. Tænketanken Europa, som CO-Industri og Dansk Industri står bag.

”Tænketanken Europa virker som en citatmaskine, man bare kan ringe til for at få en skræddersyet opbakning til enhver pro-europæisk vinkel. Det er en tænketank, der med støtte fra EU-fanatiske organisationer i den grad har fokus på at opnå indflydelse på politiske og offentlige dagsordner gennem synlighed i nyhedsmedierne. Det er simpelthen deform journalistik, at medierne lader en tænketank optræde som neutral ekspert frem for som partskilde,” skriver Anders Vistisen.

“Wind og skævt”

Også EU-eksperten Marlene Wind får en hård medfart i bogen. I kapitlet “Wind og skævt” bringer Anders Vistisen EU-pro citater fra Marlene Wind og eksempler på udsagn, hvor hun i følge Vistisen har taget fejl igen og igen. Hun er mediernes EU-darling, men hun burde betegnes som ”superfan af EU-systemet”, når hun udtaler sig, mener han.

”Jeg synes ekspert-stemplet bliver brugt i flæng. Hvis man er ekspert, så skal man akademisk beskæftige sig med det område man udtaler sig om, og man kan ikke samtidig være en holdningskilde. Så er man debattør. Jeg synes det er dovenskab af medierne, når de bruger de samme eksperter igen og igen, og når de ikke følger op og efterprøver, om eksperterne tog fejl,” siger Anders Vistisen.

Hvordan mener du så at medierne burde dække EU?

“Som man dækker alt andet. På Herning Folkeblad nægtede man at lade et medlem af DSU dække politik, og et andet medie nægtede en erklæret FCK-fan at dække superligaen. Fordi man ellers ikke ville fremstå tilstræbt objektiv. På samme måde burde man gøre med EU-stoffet”.

“Det store EU-bedrag” uddeles i næste uge til 240.000 husstande. Bogen kan også læses her: “DET STORE EU-BEDRAG – mediernes fortielser og fordrejninger”

Læs også: Medier og eksperter om Vistisens EU-kritik: Uvidenskabelig, forkert, desperat – og velskrevet