Flertal i Aarhus afviser forslag om kommunale tørklæder

0
3447
Enhedslisten i Aarhus vil have kommunen til at designe et tørklæde "der passer i farve og kvalitet" til de ansatte i sundhed og omsorg.

Enhedslisten fik Det Radikale Venstre og SF med på forslag om, at Aarhus Kommune skal designe et tørklæde til ansatte social- og omsorgsforvaltningen. Men resten af byrådet stemte forslaget ned

De ansatte i Aarhus Kommunes social- og omsorgsforvaltning skal ikke have stillet et særligt kommunalt tørklæde til rådighed som en del af uniformen. Et forslag fra Enhedslisten om at kommunen skal designe et tørklæde til muslimske ansatte, blev stemt ned af et stort flertal på byrådsmødet forleden.

Men Enhedslisten stod ikke alene med sit ønske. Både SF og Det Radikale Venstre bakkede op om ideen, som Enhedslisten har lanceret som reaktion på Dansk Folkepartis forslag om, at religiøs hovedbeklædning skal være forbudt for offentligt ansatte med borgerkontakt.

Det Radikale Venstres Eva Borchorst Mejnertz kaldte på byrådsmødet DF-forslaget for ”åbenlys diskrimination”. Hun mener, at der i stedet er brug for at sende det modsatte signal, og der er forslaget fra Enhedslisten godt, mener den radikale politiker:

”Det her er et sympatisk forslag, hvor signalværdien er vigtig, fordi det giver en følelse hos medarbejderne af at føle sig inkluderet. Dansk Folkepartis forslag er åbenlys diskrimination. Derfor opfordrer vi til, at Aarhus går i den anden retning, og viser, at dem, der bærer tørklæde er værdsat. Det er ikke et knæfald for islam, nej, det viser en kommune, hvor der er plads til mangfoldighed,” sagde den radikale politiker i byrådet.

DF: Knæfald for islam

SF bakkede også op, mens resten af byrådet afviste forslaget. Liberal Alliance kaldte forslaget useriøst og opfordrede venstrefløjen til i stedet at melde sig ind i kampen mod undertrykkende miljøer.

Dansk Folkepartis Knud Mathiesen kritiserede, at Enhedslisten vil bruge skattekroner på at udvikle et sådant tørklæde. Han partifælle, Jakob Søgaard Clausen, der er folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Østjylland, har i Aarhus Stiftstidende kaldt forslaget et knæfald for islam:

“I Danmark har vi tradition for neutrale offentligt ansatte. Vi ville naturligvis aldrig acceptere, hvis en medarbejder mødte ind på arbejde iført en Trump-kasket eller en badge fra Enhedslisten. Det ville vi ikke, fordi det skal være den offentligt ansattes funktion, som er i centrum. Ikke vedkommendes private præferencer. Det samme gælder derfor også for religiøs hovedbeklædning, som heller ikke bør kombineres med et offentligt arbejde. Sådan er det allerede i visse dele af politiet og forsvaret. Og det er der en god grund til,” skrev Jakob Søgaard Clausen fornylig i Stiftstidende.