New Yorks guvernør skjulte hvor mange ældre der døde af corona

0
1065
Demonstranter samlet uden for New Yorks guvernør Andrew Cuomos kontor. De opfordrer ham til at tage sin afsked. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton

Guvernør Andrew Cuomo og hans folk fik rettet i en officiel rapport over antallet af døde på plejehjem i staten New York

Det var juni og guvernøren var i gang med at skrive en bog, der skulle fortælle, hvor godt han havde håndteret corona krisen i den rige og politisk vigtige stat. Så kom hans embedsfolk fra sundhedsområdet med en rapport, der viste, at dødstallet blandt ældre var det værste i hele USA. Det passede ikke til historien om den succesfulde Cuomo og hans folk gik i gang med at rette rapporten til.

Sagen er så alvorlig, at avisen New York Times – der ellers dengang støttede ham imod kritikken fra daværende præsident Donald Trump – er gået ind i sagen. Den gang i juni var mere end 9000 afgået ved døden på statens plejehjem – det højeste tal i hele USA. Det tal fik hans folk skrevet ud af rapporten.

Den reelle fejl var, at han egenhændigt havde tvunget statens plejehjem til at tage imod ældre, der var syge med corona virus. I nogle opgørelser har den uansvarlige politik betydet op mod 15.000 ekstra dødsfald. I dag forsvarer guvernøren og hans folk sig med, at hvis de havde indrømmet deres fejl dengang, så havde Donald Trump blot brugt det politisk.

Dødstallet for hele staten New York nærmer sig 48.000 med et indbyggertal på lige under 20 millioner. Sammenlignet med danske tal er krisen der altså mindst seks gange så slem.

Tre kvinder har anklaget Andrew Cuomo for at flirte upassende. “Handsy Andrew”, som tabloidavisen kalder den gramseglade guvernør.

Dameglade Cuomo

Ironien er, at den engang magtfulde og nærmest urørlige guvernør for New York ender med at falde over en hel anden sag. Mens Andrew Cuomo bliver ved med at tale uden om de mange fejl, han og hans folk begik i starten af corona krisen, så indhentes han af anklager om upassende opførsel. I det politisk korrekte New York tæller det tungt, at foreløbig tre kvinder har anklaget ham for at flirte upassende.

Han har i denne uge allerede afvist at han er nødt til at gå af som guvernør på grund af de sager. Famous last words for politikere, der på vej ud i glemslen.

Kilder: New York Times, New York Post, Wall Street Journal