Dansk Folkeparti kræver garanti fra regeringen for, at ingen IS-krigere får mulighed for at komme til Danmark
“Disse fundamentalister har intet at gøre i Danmark. De har begået landsforrædderi, og de har svigtet alle grundlæggende værdier om medmenneskers ligeværdighed”.
Sådan lød det fra den socialdemokratiske udlændingeordfører Rasmus Stoklund, da Dansk Folkeparti onsdag havde indkaldt regeringen til en hasteforespørgsel om de syrienskrigere med dansk statsborgerskab, som rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, og som nu sidder i lejrene al-Roj og al-Hol i Syrien.
Regeringens støttepartier presser på for, at syrienskrigernes børn skal hentes hjem til Danmark, men statsminister Mette Frederiksen fastslog både ved onsdagens hasteforespørgsel og i spørgetimen tirsdag med statsministeren, at regeringen ikke har nogen planer om at hente børnene hjem.
“Børnene er bragt i en ulykkelig situation – ingen tvivl om det. Fremmedkrigerne har givet deres børn den værst tænkelige start på livet, de har valgt, at deres børn skal vokse op hos et brutalt terrorregime. Det gør ondt, og jeg tror, det gør ondt på os alle sammen, netop fordi der er tale om børn. Men børnene er blevet bragt i den her situation af deres forældre – ingen andre. Det valg må de som forældre selvfølgelig også tage det fulde ansvar for,” sagde statsminister Mette Frederiksen under hasteforespørgslen.
Presses af støttepartierne
Men trods udtalelserne føler Dansk Folkeparti sig ikke trygge ved statsministeren. DF frygter, at den socialdemokratiske regering vil blive presset i en forhandling med sine støttepartier til at hente børnene og siden deres forældre hjem.
”Vi mener, at regeringen taler med to tunger i denne sag. På den ene side siger man, at ingen skal hjem til Danmark. På den anden side har udenrigsministeriet bestilt en rapport om et af børnene. Når man får lavet sådan en vurdering, så danner det præcedens. Så åbner det op for at andre børn kan komme hjem,” siger DFs gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup – og fortsætter:
“Venstrefløjen skriger på at hente alle hjem, og selv om regeringen siger, at den ikke er enig med støttepartierne, så har historien vist, at den hen ad vejen gør, hvad venstrefløjen siger”.
IS-kriger kom hjem
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl brugte under onsdagens hasteforespørgsel et eksempel fra 2019. Her skrev statsministeren i efteråret på Facebook, at fremmedkrigere ikke havde noget at gøre i Danmark. Men kort efter blev den tidligere IS-krigere Ahmad Salem el-Haj fløjet til Danmark fra Tyrkiet på grund af en aftale, der var forhandlet på plads mellem danske og tyrkiske myndigheder. En 11 måneder gammel dreng blev nogenlunde samtidig bragt til Danmark, og en terrormistænkt kvinde vendte sidste sommer selv hjem til Danmark.
”Der skal være overensstemmelse mellem det man siger, og det man gør. Regeringen siger en masse, men djævlen ligger i detaljen. Den vil ikke udelukke, at børn i særlige tilfælde kan komme hjem og den kan ikke garantere, at forældrene ikke kommer, hvis børnene kommer hjem,” siger Peter Skaarup.
Mette Frederiksen: I helt særlige tilfælde…
Statsminister Mette Frederiksen sagde under hasteforespørgslen, at ”der kan opstå helt særlige tilfælde, hvor den helbredsmæssige situation for et barn kan udvikle sig på en måde, der ekstraordinært kan give anledning til handling fra myndighedernes side”. Det kan altså blive nødvendigt at evakuere børn fra Syriens-lejrene, hvilket vil kræve et samtykke fra forældrene. Desuden, sagde statsministeren, kan der være særlige situationer, hvor det kan blive nødvendigt at lade en forældre komme med.
“Jeg kan ikke afvise, at der i helt særlige og konkrete tilfælde kan være undtagelser, hvor en beslutning om at evakuere et barn af en fremmedkriger kan skabe en forpligtelse til også at evakuere en forælder. Det vil være tilfældet, hvis der foreligger et helt særligt afhængighedsforhold mellem barnet og den pågældende forælder, som ikke kan erstattes af andre. Det kan f.eks. være tilfældet i en situation, hvor der er tale om en mor til et spædbarn, der ammes,” sagde Mette Frederiksen.
“Jeg kan ikke afvise, at der i helt særlige og konkrete tilfælde kan være undtagelser”
Statsminister Mette Frederiksen under hasteforespørgsel om Syrienskrigerne
Stiller spørgsmål til regeringen
Statsministerens udtalelse viser for Peter Skaarup ”dobbelttungetheden” hos regeringen.
”Vi ved godt, hvad der sker, hvis man begynder at hjemtage børnene. Så følger deres forældre med før eller siden. Derfor har vi ikke tænkt os at droppe den her sag, og vi stiller nu en række spørgsmål til regeringen. Vi vil have beskrevet på skrift, hvad der sker, hvis man vælger at hjemtage et barn. Hvad sker der i forhold til familiesammenføring, samkvem osv.,” siger DFs gruppeformand.