Slut med at være ‘tough on crime’: New York frygter ny voldsbølge

0
1356
Times Square i New Yorkl fotograferet under sidste uges snestorm. Foto: ANGELA WEISS / AFP

Volden stiger voldsomt i byer som New York og en afgørende grund er en ny generation af anklagere med baggrund i det demokratiske parti

To voldelige overfald på bilister indenfor bare en time i den centrale del af New York, Manhattan, minder byens borgere om, hvad de frygter, vil ske stadig oftere. Begge blev truet til at aflevere deres luksusbiler i en såkaldt carjacking. Begge gange endte det med en bilulykke – og sandsynligvis med en mild dom til deres voldsmænd.

For byens anklagemyndighed, der er domineret af folk fra det demokratiske parti, har ikke megen lyst til at gå efter forbryderne. Hvor byen før var stolt af at være ’tough on crime’ taler den nyvalgte anklager Alvin Bragg om at mindske straffen for kriminalitet. En række forbrydelser, der hidtil har kunnet give fængsel, skal enten ikke for en dommer eller vil give straffe som bøder.

Tilbage til de to bilister, der blev truet til at overlade deres biler til voldsmænd. De blev truet med dels en strømpistol, der ikke virkede – og et stykke værktøj. Med de nye regler vil gerningsmændene ikke blive anklaget efter de hårde paragraffer for voldeligt røveri med en straframme på op til 25 års fængsel. I stedet kan de trods vold og skader se frem til måneders fængsel og en tidlig løsladelse.

Instagram-profilen WhatIsNewYork bragte onsdag en mobiloptagelse af en carjacking. Se mere her

Over hele USA

Hele USA oplever den samme tendens, hvor nyvalgte og blødsødne anklagere gør deres for at færre skal for en dommer. Dels bliver nogen forbrydelser takseret som mindre grove og kan dermed løses med en bøde i stedet for fængsel. Dels er det i de store, demokratisk dominerede byer som New York og San Fransisco blevet god stil at tale kriminaliteten ned – med den klare konsekvens, at voldelig og grov kriminalitet stiger eksplosivt.

Kriminaliteten har altid svinget i den by, der har leveret flest kulisser til politi serier. Tilbage i midten af firserne blev der slået seks ihjel i snit hver nat i byen New York. For bare få år siden kunne der gå uger, uden at byen med sine knap ni millioner indbyggere vågnede op til nyheden om et mord.

Volden er igen på vej op og i 2021 talte byens politi i alt 479 mord. Hvis vi danskere skulle være lige så hårdt ramt, ville vi have oplevet mere end 300 mord i 2021 i stedet for de 35, der faktisk skete.

Kilder: New York Times, New York Post, ABC, Rasmussen Reports