Partier vil gøre det obligatorisk at tage stilling til organdonation

0
2288
Arkivfoto

Dansk Folkeparti, Konservative og SF er gået sammen om beslutningsforslag, der skal gøre det obligatorisk for alle over 18 år at tage stilling til, om de vil donere deres organer

Har du taget stilling til, om du vil være organdonor?

Hvis nej, så er du ikke alene. Faktisk har størstedelen af danskerne ikke registreret deres holdning til organdonation. Kun 26 procent har været inde på www.organdonor.dk og registreret, om deres organer må bruges til organdonation eller forskning, hvis de dør.

Det sker på trods af, at 91,9 procent af danskerne i undersøgelser har tilkendegivet, at de er positive eller meget positive over for organdonation. Og selv om 85 procent svarer, at de er villige til at donere deres organer, hvis deres liv ikke står til at redde.

Konsekvensen er, at danskere hvert år dør, fordi de venter forgæves på at få et nyt organ. I 2020 døde 18 danskere, mens de ventede på en organdonation. Et tal der formentlig reelt er noget større, fordi patienter, der dør, fordi de ikke transplanteres i tide, ikke tælles med.

DFs sundheds- og ligestillingsordfører Liselott Blixt. Foto: Carsten Lundager

Det vil Dansk Folkeparti, Konservative Folkeparti og SF nu gøre noget ved. De tre partier et gået sammen om et beslutningsforslag, der – hvis det vedtages – vil tvinge regeringen til at indkalde til forhandlinger om obligatorisk stillingtagen til organdonation. Står det til de tre partier, skal det være obligatorisk for alle over 18 år at tage stilling.

I forslaget står der:

Forslagsstillerne ønsker, at flere skal forholde sig til organdonation, også selv om det er svært. Derfor ønsker vi, at det skal gøres obligatorisk for alle over 18 år at tage stilling til organdonation. Det skal ske i mødet med det offentlige, eksempelvis:

– Når der udstedes og fornyes kørekort.

– Når der udstedes og fornyes sygesikringsbevis.

– Når der udstedes og fornyes pas.

– Når personen slår op i den personlige sundhedsjournal i forbindelse med eksempelvis et lægebesøg.

Ifølge forslaget skal man ikke spørges igen, når man har taget stilling. Men det skal være muligt at ændre sin beslutning, og det skal også være muligt at svare ”ved ikke”, står der.

Det er sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), Mette Abildgaard (K) og Kirsten Normann Andersen (SF), der sammen har fremsat forslaget.

Hele forslaget kan læses her