Muslimske lærerstuderende nægtede at give hånd til mænd – nu får de erstatning

0
1766
Arkivfoto

En kommune skal betale 25.000 kroner i erstatning til to muslimske lærerstuderende, som fik ophævet ders praktikophold, da de nægtede at give hånd til en mandlig praktikvejleder

To kvindelige muslimske lærerstuderende har fået tilkendt 25.000 kroner i erstatning, fordi deres praktik på en folkeskole blev ophævet af skolen, da de nægtede at give hånd til en mandlig praktikvejleder.

Det er Ligebehandlingsnævnet, der er i en afgørelse har tilkendt de to kvinder erstatning fra kommunen, hvis navn ikke er nævnt i afgørelse. Ligebehandlingsnævnet mener, at de to kvinder er blevet forskelsbehandlet på grund af deres religiøse overbevisning.

Afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet kan læses her

Det var en situation til et velkomstmøde på skolen den 11. februar, der nu er endt med en afgørelse i Ligehandlingsnævnet. Til mødet nægtede kvinderne at give hånd til den mandlige praktikvejleder. I stedet lagde de højre hånd på venstre bryst og bøjede hovedet. Efterfølgende blev de kaldt til møde på skolen. Her fik de at vide, at de fremadrettet skulle give hånd til alle personer uanset køn. Da de nægtede det, blev praktikken ophævet.

Ligebehandlingsnævnet skriver, at det som udgangspunkt er “hensigtsmæssigt at stille krav om, at medarbejdere giver hånd til alle uanset deres køn”. For det tjener “det legitime formål at sikre ligebehandling mellem kønnene”.

Men nævnet mener ikke, at skolen har ført bevis for, at det var nødvendigt at håndhæve kravet i den konkrete sag. Skolen kunne f.eks. have sikret ligebehandlingen ved at i stedet at bede de to lærerstuderende om at hilse på samme måde – med hånden på brystet – på både mænd og kvinder, mener nævnet.

“Det er en måde at være from på”

De to kvinder har forklaret, at de på grund af deres muslimske tro ikke må have fysisk kontakt med mænd.

“På baggrund af sin religiøse overbevisning må klager ikke have fysisk kontakt med voksne mænd, som hun ikke står i et nært familiært forhold til,” står i nævnets redegørelse.

Kvinden forklarer, at ”det ikke er for at fornærme mænd”, at hun ikke vil give hånd

”For klager er der tale om respektfuld behandling af det modsatte køn. For nogle muslimer vil det sige at undgå al fysisk kontakt med personer af det modsatte køn for derfor ikke at lade sig friste. Det er en måde at være from på, at have gode manerer og at være en god muslim. For klager er hånden på hjertet en mere respektfuld måde at hilse på det modsatte køn, end håndtrykket er. Der er derfor ikke tale om distance eller at klager er reserveret, men en alternativ måde at udvise en særlig form for respekt på,” lyder hendes forklaring, ifølge Ligebehandlingsnævnet.

Pia Kjærsgaard: Brug for friske folk i nævnet

Dansk Folkepartis udlændingerordfører Pia Kjærsgaard finder afgørelsen grotesk. På Twitter skriver hun:

”25000 kr. til hver af de krænkede muslimer!! Mon ikke der trænger til friske nye folk i Ligebehandlingsnævnet?,” skriver hun.

Afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet kan læses her