Nedladende bemærkninger splitter den norske regering

0
1576
Fremskrittspartiets leder Siv Jensen, flankeret af næstformændene Sylvi Listhaug og Terje Søviknes samt parlamentarisk leder Hans Andreas Limi, fortæller på en pressekonference i Olso mandag, at de forlader regeringen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Fremskrittspartiet i Norge har fået nok af belærende og nedladende kommentarer fra især den norske statsminister Erna Solberg og trækker sig fra regeringen

De gamle medier skriver, at det var sagen om en norsk-pakistansk IS-brud og hendes to børn, der udløste striden. Et politisk flertal i Oslo ville have dem tilbage til Norge, fordi den ældste – en dreng på fem år – har cystisk fibrose. Det var ikke en sag, der begejstrede regeringspartneren Fremskrittspartiet, men det var hele retorikken under sagen, der udløste afgangen.

For de aktive i Fremskrittspartiet kunne ikke forstå bemærkningerne fra især statsminister Erna Solberg anderledes, end at hun syntes, at hendes eget parti og to små regeringspartier havde en højere moral end partneren Fremskrittspartiet. Så da kredsformændene for partiet i dag nåede til Oslo, var sagen reelt afgjort.

Halvdelen havde på forhånd sagt, at Fremskrittspartiet måtte forlade regeringen efter Solbergs nedladende bemærkninger. Ingen talte for at blive.

Frp-lederen Siv Jensen på vej til pressekonference i partihovedkvarteret i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Syv år for IS

Kvindens forsvarsadvokat Nils Kristian Nordhus siger til norske medier i dag, at hun er indforstået med at sidde i fængsel og at hun forventer, at hendes ansvar for ugerningerne i Syrien bliver afklaret af det norske politi. Den nu 29-årige kvinde tog i 2013 til Syrien via Tyrkiet sammen med en kendt norsk islamist, der blev dræbt to år senere. Hun var senere sammen med en anden IS-kriger, der er far til hendes yngste barn – og hun blev hos IS til det sidste.

Hendes forsvarsadvokat siger i dag, at hun ikke mener, hun har gjort noget, hun skal straffes for. Men hun har aktivt valgt at sidde fængslet i foreløbig fire uger. Allerede i dag så hun sine børn under udgang fra fængslet.

Hendes forsvarsadvokat er også den mand, der bag kulisserne har arbejdet hårdt for at få de norske politikere til at lade hende komme til Norge. Med sin pakistanske baggrund ville andre lande have valgt at sende hende videre og måske tage imod hendes syge barn. Men de norske politikere valgte altså at tage imod hele familien, der kom til Oslo fredag aften på udenrigsministeriets regning.

Forsvarsadvokat Nils Christian Nordhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Flækket regering

Med Fremskrittspartiets afgang efter mere end seks år i regeringen forsvinder syv ministre – anført af partiets leder, Siv Jensen, der også er finansminister. Med i rækken er også landets justitsminister og den helt nyudnævnte olieminister. Her skal den endnu siddende statsminister Erna Solberg, der i Norge gælder som en jernlady for sin kontante stil, finde afløser i sit eget konservative Høyre eller i to små midterpartier, der stadig er i regeringen.

Norske medier fremhæver, at regeringen er på mere end gyngende grund efter at dens flertal forsvandt sammen med Fremskrittspartiet. Den store avis VG kalder det en syletynd regering, der nu er afhængig af at forhandle sig til flertal med andre partier fra gang til gang.