Skaarup efter besøg på udrejsecenter: Europarådets kritik er usaglig og pinlig

0
2522
Udlændinge- og Integrationsudvalget på besøg på Udrejsecenter Sjælsmark. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Udlændinge- og integrationsudvalget var mandag på besøg på bl.a. Udrejsecenter Ellebæk, som for nylig blev kritiseret af Europarådet. “Vi kan melde fuldstændig hus forbi i forhold til kritikken,” siger DFs retsordfører Peter Skaarup efter dagens besøg

Der er ingen grund til at ændre forholdene på Udrejsecenter Ellebæk, som for nylig blev voldsomt kritiseret af Europarådets Torturkomite. Det er meldingen fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, som mandag var på besøg på Ellebæk sammen med en række medlemmer af Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg, heriblandt partifællerne Pia Kjærsgaard og Marie Krarup.

“Vi kan være forholdene på Ellebæk bekendt på alle mulige måder. Det kan da godt være, at der er en væg, der skal males et sted, fordi en beboer har lavet grafitti. Men forholdene lever generelt op til det, vi skal kunne levere som land. Der er jo tale om et udrejsecenter, hvor folk skal bo i kort tid, og til det formål er vilkårene helt okay,” siger Peter Skaarup.

“Vi kan være forholdene på Ellebæk bekendt på alle mulige måder”

Peter Skaarup, retsordfører (DF)

Europarådets Torturkomite kaldte i sin rapport forholdene i Ellebæk for de værste i Europa, og rådet kritiserede både ansatte og de fysiske rammer, som var “meget værre end et fængsel”. Siden er det kommet frem, at torturkomiteen kun har talt med afviste asylansøgere på Ellebæk, ikke de ansatte. Rapporten kritiseres derfor af både fængselsforbundet, kriminalforsorgen og politikere for at være ensidig, og dagens besøg har ikke gjort Peter Skaarup mildere stemt overfor Europarådet.

Udlændinge- og Integrationsudvalget på vej ind på Ellebæk udlændingecenter. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Burde tage sig af vigtigere sager

“Deres kritik er usaglig, og de burde i stedet tage sig af vigtigere sager, for eksempel at kritisere anholdelser af journalister i Tyrkiet. Jeg synes det er en pinlig affære for Europarådet, at de laver sådan en rapport uden at tale med de ansatte. Det underminerer respekten for deres eget arbejde,” siger Peter Skaarup.

Talte I med beboere under jeres besøg på Ellebæk?

“Vi havde lidt spredt dialog med beboerne. Nogle mente selvfølgelig ikke at forholdene var i orden, men det må man forvente, når folk er frihedsberøvede. Det er jo et udrejsecenter. Folk skal være der i kort tid, typisk under en måned, inden de skal tilbage til deres hjemland eller det land, som de er rejst hertil fra. De har ikke lovligt ophold i Danmark og skal være frihedsberøvede, og det har betydning for faciliteterne”.

Udlændinge- og Integrationsudvalget ankommer til Udrejsecenter Sjælsmark. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Flytning fra Sjælsmark skaber bekymring

Ud over Ellebæk besøgte udvalgets medlemmer også Sandholm og udrejsecenter Sjælsmark. Sidstnævnte har også været voldsomt kritiseret for især behandlingen af børnefamilier, og regeringen og dens støttepartier besluttede i december, at børnefamilierne skal flyttes til Avnstrup i Lejre. Men heller ikke Sjælsmark har fortjent kritikken, mener Peter Skaarup.

Dagens madpakke på Sjælsmark.

“Der har været meget kritik af madforholdene og at der var pigtråd på Sjælsmark. Men pigtråd så vi ikke noget af, og maden og menukortet så fin ud. Til gengæld mærkede vi en stor bekymring hos børnefamilierne over, at de skal flyttes til Avnstrup. De er bange for, hvad det får af betydning for deres børns skolegang og deres faste rutiner. Så jeg opfatter det som en misforståelse og fejltagelse, at Morten Østergaard (radikal leder, red.) og andre var så forhippet på at få dem flyttet. Jeg tror både det skaber mere forvirring og uro, samtidig med at det ikke virker i retning af at få dem til at rejse hurtigere hjem,” siger Peter Skaarup.

Det er uafklaret, hvor meget flytningen, der gennemføres i løbet af foråret 2020, kommer til at koste. Derfor vil Dansk Folkeparti nu stille spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye om sagen.

Peter Skaarup, Pia Kjærsgaard og Marie Krarup under dagens besøg på Sandholm.