MORGEN: Ingen lande vil have modtagecenter for asylansøgere | Saudi-Arabien står bag ny dansk koran

0
3147
Center Sandholm i Nordsjælland, som mandag havde besøg af Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg, er modtagecenter for asylansøgere i Danmark. Står det til regeringen, skal der oprettes modtagecentre i i lande udenfor EU. Foreløbig er det dog ikke lykkedes at finde et land, som vil huse et sådan center. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Regeringen erkender: Ingen lande udenfor EU vil huse modtagecenter for asylansøgere

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erkender, at der er forsvindende lille udsigt til at etablere modtagecenter udenfor EU. DF efterlyser plan B

ASYL | Socialdemokratiet præsenterede i februar 2018 et udlændingeudspil, hvor partiet lagde op til at etablere et modtagecenter for asylansøgere uden for Europa. Men et halvt år efter regeringsskiftet erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, at udsigten til et modtagecenter i et tredje land er forsvindende lille.

På et samråd den 9. januar 2020 forklarede ministeren, at han var i dialog med organisationer og lande omkring et modtagecenter, men at det så svært ud.

»Nogle gange bliver jeg positivt overrasket, men jeg har også haft den modsatte oplevelse, at det har været triste møder, der ikke har bragt mig tættere på de ambitioner, vi har,« sagde Mattias Tesfaye.

Hos Dansk Folkeparti undrer man sig over Tesfayes udmelding og efterlyser en plan B.

»Det her er ganske problematisk, for Socialdemokratiet har stukket vælgere blår i øjnene og fået det til at lyde, som om fuglene både var i hånden og i ovnen og meget andet,« siger Morten Messerschmidt til Berlingske.

Læs også: Regeringens plan om asylcentre udenfor EU har lange udsigter

Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard. Foto: Aarhus Komune

Aarhus’ borgmester brugte over 50.000 kr. på at reklamere for uddeling af 36.488 kr.

Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard har brugt flere penge på at reklamere for uddeling til velgørenhed, end han har uddelt, afslører Berlingske

VELGØRENHED | Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard (S) har brugt mellem 58.000 og 70.000 kroner på at promovere en video på Facebook om, at han har uddelt 34.488 kroner til velgørenhed. Det skriver Berlingske. Pengene til velgørenhed stammer fra den lille modeljernbane på Aarhus Banegaard, hvor man for 2 kroner kan få et lille tog til at køre rundt i et hyggeligt modellandskab. Overskuddet herfra går til velgørenhed, og på videoen putter borgmesteren en 2-krone i automaten og siger i et medfølgende facebook-opslag tak til de mange organisationer, “der hjælper udsatte børn og unge”.

Facebookopslaget er siden blevet set af 1,2 mio. brugere, og det skyldes i følge Berlingske, at det er blevet promoveret tre gange på Facebook for i alt 58.000-70.000 kroner, hvilket vil sige, at der er brugt dobbelt så meget på promovering som der er gået til velgørenhed.

Det er borgmesteren selv, der har betalt for Facebook-promoveringen, men han bliver alligevel mødt med hård kritik fra byrådskolleger i Aarhus. Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen kalder det “helt utilgiveligt” at bruge så mange penge på markedsføring og mener, at borgmesteren burde have givet pengene til velgørenhed.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar til sagen fra Aarhus-borgmesteren.

PR-foto: PostNord

Flere partier klar til at droppe Postnord

Tiden er løbet dansk-svensk postsamarbejde, mener DFs postordfører Hans Kristian Skibby

POST | Efter årelange diskussioner om Postnord er flere partier nu klar til at trække Danmark ud af det dansk-svenske postsamarbejde. Postnord blev stiftet i 2009 som en fusion mellem det danske Post Danmark og det svenske Posten AB, men flere politikere mener, at tiden er inde til at gentænke samarbejdet.

»Tiden er løbet fra det overstatslige samarbejde. Den post, der er i Danmark, må vi håndtere internt i Danmark,« siger Dansk Folkepartis postordfører, Hans Kristian Skibby, til Jyllands-Posten.

Arkivfoto.

Saudi-Arabisk institut står bag ny dansk koran-oversættelse

King Fahd-institutionen i Saudi Arabien har finansieret nyoversættelse af koranen, som i følge dansk forsker repræsenterer konservativ fortolkning af islam

KORANEN | Den saudiarabiske King Fahd-institution har finansieret en ny dansk oversættelse af Koranen, som netop er udkommet. Det er to danske muslimer, der har lavet oversættelsen, og i følge Kristeligt Dagblad er nyoversættelsen et led i et fremstød for wahabisme, den konservative islamiske retning, som praktiseres i Saudi Arabien.

“Jeg tror helt åbenlyst, at de oversætter Koranen for at udbrede Saudi-Arabiens forståelse af den rette ortodokse islamiske lære. Det er en sunni-muslimsk lære, der er meget konservativ og salafi-orienteret. Den forsøger de at udbrede på mange andre måder og har tilsyneladende også fået øjnene op for, at distribution af Koranen kan være en metode til det,” siger Thomas Hoffmann, der forsker i Koranen som professor mso ved Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Thomas Hoffmann ser flere eksempler i nyoversættelsen på den konservative fortolkning. Forordet indeholder en længere hyldest til Saudi Arabiens monark, Salman bin Abdulaziz al-Saud, og der bringes et berygtet vers uden ledsagende forklaring fra sura 4 om hvordan mænd skal behandle ulydige kvinder, bl.a. ved at slå dem. Det vers er i de flest koraner ledsaget af en forklaring om at det skal forstås metaforisk eller at man kun må slå let eller symbolsk, men det er ikke tilfældet i den nye version.

De to oversættere afviser overfor Kristeligt Dagblad at de er wahabister og at King Fahd-instituttet har haft indflydelse på oversættelsen.

Virksomheden Danfoss lukker fabrik i Kolding og nedlægger derfor 335 stillinger. Produktionen flyttes til Polen. Det meddeler Danfoss i en pressemeddelelse. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Danfoss lukker fabrik i Kolding – 355 ansatte mister deres job

Danfoss flytter produktion fra fabrik på Albuen i Kolding til Polen i 2022

LUKNING | 355 stillinger nedlægges, når Danfoss i 2022 lukker en fabrik i Kolding og flytter produktionen til en nybygget fabrik i Polen. Der er 445 medarbejdere på fabrikken i Kolding i dag, men 110 funktionærer og andre i administratiove stillinger vil kunne fortsætte i en anden afdeling i Kolding. De øvrige ansatte mister jobbet.

“Henover efteråret har virksomheden analyseret, hvad der skulle ske med fabrikken i Kolding, og resultatet blev, at den ikke kan blive konkurrencedygtig selv hvis produktionen bliver automatiseret,” siger pressechef Mikkel Thrane til Jyske Vestkysten.

Det er de lavere lønomkostninger og mulighederne for automatiseringer på en ny fabrik, som gør det økonomisk attraktivt at flytte til Polen.

TWITTER & FACEBOOK

Søren Espersen glæder sig over en ny meningsmåling i Sverige, som gør Sverigedemokraterne til det største parti:

POLITISK KALENDER – tirsdag den 21. januar 2020

Statsminister Mette Frederiksen under fredagens forespørgselsdebat. Tirsdag er der debat mellem alle partilederne. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Møde i folketingssalen – bl.a. disse emner

1) Partilederdebat.

3) Fortsættelse af forespørgsel nr. F 2 [afstemning]:
Forespørgsel til statsministeren om regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen. Af Pia Kjærsgaard (DF) m.fl.

12) 1. behandling af beslutningsforslag nr. B 40: Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod navneskift, hvis man har begået grov kriminalitet. Af Peter Skaarup (DF) m.fl.