Regeringens plan om asylcentre udenfor EU har lange udsigter

0
2147
Arkivfoto

Socialdemokratiet ville oprette modtagecentre for asylansøgere i Afrika, men indtil videre har regeringen ikke forhandlet med et eneste afrikansk land. Der er heller ikke udsigt til en aftale i EU eller med andre EU-lande om at realisere forslaget. Nedslående, mener DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt

”Vi vil gentænke vores asylsystem og bl.a. oprette et modtagecenter uden for Europa, så dem, der har mest brug for hjælp, får hjælp først. Fremover skal det kun være muligt at få asyl i Danmark som kvoteflygtning gennem FN”.

Sådan lyder det i et stort udlændingeudspil, som Socialdemokratiet præsenterede før folketingsvalget i 2019. Her blev modtagecentre i 3. lande udenfor EU gjort til en central del af et nyt og retfærdigt asylsystem. Men syv måneder efter sin tiltræden, har regeringen ingen anelse om hvornår eller hvordan, de nye modtagecentre kan oprettes. Det kom frem, da udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) torsdag var i et samråd med Europaudvalget og Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Her sagde Mattias Tesfaye ganske viste, at han ”oplever større lydhørhed og interesse for de danske ideer” hos andre lande, end han havde regnet med, da han tiltrådte som minister. Flere lande, bl.a. Tyskland, er i følge Tesfaye enige med Danmark i, at det nuværende system, hvor folk fra Mellemøsten og Afrika rejser til Europa og søger asyl, har slået fejl. Men regeringen er ikke nærheden af at have en aftale om et modtagecentre – hverken med et afrikansk land, der vil huse et center, eller med andre EU-lande eller EU-systemet, der vil lave en fælles aftale. Det erkendte Mattias Tesfaye på mødet.

“Vi vil vende hver en sten”

”Vi har ikke været dialog med et tredjeland, der vil have et modtagecenter endnu, desværre. Men vi har spekuleret meget over, hvad det næste skridt skal være,” sagde Mattias Tesfaye.

”Det er en svær og meget kompleks størrelse med sådanne modtagecentre, men jeg tror virkelig, at det vil kunne have en stor effekt, og derfor skal vi også prøve at vende hver en sten for at få det til at lykkes. Jeg nærer ikke nogen illusioner om, at vi om et par år har en fælles europæisk løsning, som fuldstændig afspejler vores forslag. Men jeg tror på, at vi i EU-systemet sammen med vil kunne realisere nogle af komponenterne. Det er jeg blevet overbevist om via samtaler med ministre fra andre lande. Så må vi se, hvor langt vi kan komme. Jeg kan garantere, at jeg vil arbejde hver evig eneste dag for, at det skal lykkes,” sagde han (ditOverbliks sammenfatning, red.).

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Steen Brogaard

Smuk vision, men…

DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt kalder meldingen fra ministeren nedslående.

”Det indtryk man sidder tilbage med efter samrådet er, at regeringen har et meget smukt og visionært forslag, men at de ikke har nogen som helst ideer om, hvordan deres forslag kan implementeres og hvem det kan gøres sammen med. Og det løser jo ikke problemerne for dansk udlændingepolitik,” siger Morten Messerschmidt.

Han stillede en stribe spørgsmål på samrådet, blandt andet ville han vide, om regeringen forventer at finde en løsning i denne valgperiode, eller om det først er om måske 10 år. Men Mattias Tesfaye kom ikke med nogen garantier. Ud over at han fortalte, at der er lande, der deler Danmarks opfattelse af, at asylsystemet skal laves om.

”Ministeren kunne hverken fortælle, at man er dialog med et tredjeland, eller hvordan stillingen er i EU. Så man får det indtryk, at Socialdemokratiet har brugt ideen om disse modtagecentre til at lægge en politisk bold død, men at man nu ikke har nogen ide om, hvordan forslaget kan realiseres. Det er nedslående, for problemet er jo akut. Vi har brug for at standse asylstrømningen til Europa nu. Ikke om 10 år,” siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt, folketingsmedlem, Dansk Folkeparti.

Messerschmidt: Det haster med løsning

Han kom med flere forslag til, hvad regeringen kan gøre for at stoppe asyltilstrømningen, mens den venter på realisret af sin store plan. Han foreslog f.eks. at opsige konventioner, hvilket blev pure afvist af ministeren.

“Det er som om regeringen ikke helt har forstået, hvor alvorligt det er. De taler om, at asyltallet lige nu er meget lavt, men det ændrer ikke på, at antallet af muslimer i Danmark og Europa bare vokser og vokser. Derfor er det relativt akut, at man får gennemført en hjemsendelsespolitik, men den erkendelse er ikke helt sivet ind i regeringen,” siger Morten Messerschmidt.