DF: Højere bøder, video og vagtværn i kampen mod butikstyve

0
1444
Butiksejere skal have lov at offentliggøre overvågningsbilleder af butikstyve, mener DF.

Dansk Folkeparti vil skærpe kursen mod butikstyve og salg af hælervare. DF vil bl.a., give butikkerne mulighed for at offentliggøre overvågningsbilleder af butikstyve

Bøderne for butikstyveri og salg af hælervarer skal hæves. Udenlandske kriminelle, der begår butikstyveri, skal udvises første gang, de bliver taget. Butikker skal kunne offentliggøre videobilleder af butikstyve og butikker, der plages af tyverier, skal kunne få vagtværn betalt af det offentlige.

Sådan lyder nogle af tiltagene i et nyt beslutningsforslag om butikstyveri og hæleri, som Dansk Folkeparti har fremsat.

DF mener, at tyvebander og butikstyve har alt for let spil. Derfor vil DF både have skærpet straffene og give butiksejerne flere redskaber i kampen mod tyvene.

”Hele tilgangen kalder på, at vi strammer lovgivningen, giver butikkerne en håndsrækning og straffer tyvene hårdt,” lyder det i beslutningsforslaget, som erhvervsordfører Hans Kristian Skibby er ordfører på.

Vagtværn og zoneforbud

Konkret foreslår DF disse tiltag:

  • Bøden for butikstyveri hæves til det dobbelte af det stjålnes værdi, dog mindst 1.000 kr. I gentagelsestilfælde fordobles bøden.
  • Bøden for butikker og kiosker, der videresælger hælervarer, hæves til minimum 50.000 kr. I gentagelsestilfælde fordobles bøden. Det skal endvidere være muligt straks at konfiskere hele kioskens varelager.
  • Udenlandske kriminelle, der begår butikstyveri, bliver udvist af landet allerede i førstegangstilfælde.
  • Butikker, der udsættes for butikstyveri, må offentliggøre overvågningsbilleder af butikstyvene.
  • Butikker, der plages af tyvebander, kan få bevilliget private vagtfirmaer betalt af det offentlige, hvis politiet gentagne gange ikke er mødt op umiddelbart efter anmeldelse af butikstyveri.
  • Butikstyve skal kunne idømmes forbud imod at færdes eller tage ophold inden for en radius af 1 km fra det sted, hvor butikstyveriet har fundet sted.

Ansatte: Politiet kommer ikke

Ifølge politiet har antallet af anmeldelser af butikstyverier de sidste 10 år ligget nogenlunde konstant på 16.000-19.000 årligt. Men blandt ansatte og butiksejere vurderer mange, at antallet stiger og at tyverierne er blevet mere organiserede. En HK-undersøgelse fra 2017 viste, at 40 procent af de ansatte i landets butikker mener, at antallet af butikstyverier stiger. Samtidig svarede halvdelen, at politiet sjældent kommer, når butikkerne ringer om tyverier.

“Vi kan ikke være bekendt at byde detailhandelen disse forhold. Derfor skal der efter forslagsstillernes  opfattelse strammes op på reglerne, for selvfølgelig skal butikkerne have den fornødne hjælp, når de udsættes for tyveri. Her nytter det ikke, at man blot giver tyvene frit spil,” skriver DF i forslaget.

Hele beslutningsforslaget kan læses her.