NATOs næste generalsekretær kommer ikke fra EU-landene

0
1386
Ben Wallace, der her ses med den danske forsvarsminister Morten Bødskov ved et besøg i København den 4. marts, går for at være den mest driftssikre minister i Boris Johnsons regering. Nu nævnes han som favorit til at afløse Jens Stoltenberg som NATO-generalsekretær. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Usikkerheden over hvad EU egentlig vil med sin hær får USA til at ønske sig en generalsekretær fra et land udenfor EU. Pilen peger på den britiske forsvarsminister Ben Wallace

Traditionelt henter NATO sine politiske ledere fra Europa, men vedkommende skal have USA’s fulde tillid. Og det har de lande, der står bag EU’s militære dimension, ikke. Ifølge britiske medier betyder det, at den politiker, der skal afløse nordmanden Jens Stoltenberg som generalsekretær til oktober.

“USA vil have en brite på topposten for at modgå Bruxelles’ planer om en EU-hær,” skriver redaktøren Christopher Hope ligefremt i avisen Telegraph.

“USA vil have en brite på topposten for at modgå Bruxelles’ planer om en EU-hær”

Christopher Hope i Telegraph

Også venstreorienterede Guardian tror på ham som næste politiske leder af Nato.

”Det er hans navn, der hviskes,” kunne man læse i Guardian.

Selv soldat

Han har selv sagt om sin karriere som politiker, at den var alt andet end hurtig. Men farten stiger for den 51-årige, der selv var officer og brugte syv år i den britiske hær. Og det er især hans evne til at finde løsninger, der imponerer udenfor London.

Han havde faktisk en plan i skuffen, da Vesten overgav Afghanistan til Taleban. Og da der skulle skaffes våben til Ukraine, tænkte han hurtigt. Mens andre lande som Sverige kun ville aflevere mindre slagkraftige våben, var der Javelin missiler med i pakken fra Storbritannien.

Den britiske forsvarsminister Ben Wallace sammen med den konservastive partifælle, indenrigsminister Priti Patel. Foto: PRU / AFP

Det er dem, der bliver vist frem igen og igen på de få glade billeder fra Ukraine, og selvom de ser klodsede ud, så er det en infanterimands drøm i kamp mod kampvogne. Systemet kaldes ’fire-and-forget’, for man kan egentlig bare rejse sig op, fyre missilet af og så gå i dækning. Dens indbyggede computer kan guide den mod en fjendtlig kampvogn og enten ramme den lige på eller ovenfra, hvor den er mere sårbar.

Den slags gør indtryk både i Ukraine og i USA. Og hans chef vil sikkert hellere end gerne af med ham, for Ben Wallace gælder som den mest driftssikre minister i Boris Johnsons regering – og den mand, som hans egne konservative partifæller har mest tiltro til i den kreds. Derfor har han været nævnt som en afløser for den permanent kriseramte Boris Johnson, så en post til Wallace i Nato-hovedkvarteret i Mons virker tiltrækkende også for premierministeren.

Kilder: Telegraph, Times, Guardian