Beinov bliver ny direktør for gartnerne. Sådan forsøgte han at vende udviklingen i DF

0
3080
Jespser Beinov ved det afsluttende pressemøde på DFs sommergruppemøde i 2020. Foto: Carsten Lundager

Jesper Beinov stopper efter to år som pressechef i Dansk Folkeparti for at blive ny adm. direktør i Dansk Gartneri. Han fortæller i stort afskedsinterview med Avisen Danmark om sit arbejde med at vende udviklingen i DF

Dansk Folkepartis pressechef gennem de sidste to år, Jesper Beinov, bliver fra 1. april ny adm. direktør for brancheorganisationen Dansk Gartneri. Han afløser Torben Lippert, der 1. april går på pension efter ni år som direktør og 42 år i gartneriets tjeneste.

Jesper Beinov gav søndag et større interview med Avisen Danmark om sine to år som pressechef i DF. Her lod han forstå, at jobbet var en professionel opgave, han påtog sig, uden at være en del af DF-familien. Beinov kom til DF med en baggrund i Venstre, hvor han bl.a. har været særlig rådgiver for daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Han har også været debat- og kulturredaktør på Berlingske.

”Jeg er ikke defineret af Dansk Folkeparti. Det var en professionel opgave, jeg blev headhuntet til,” siger Beinov til Avisen Danmark.

Datastyret operation

Det professionelle bestod bl.a. i at lave en operation baseret på data i forsøget på at vende udviklingen for Dansk Folkeparti, der ved valget i 2019 dykkede fra 21,1 til 8,7 procent af stemmerne, og som siden er faldet til 6-7 procent i meningsmålingerne.

”Dansk Folkepartis mangeårige succes med at basere sig på mavefornemmelser ramte muren ved valgnederlaget i 2019. Jeg blev hentet ind, fordi modellen havde brug for et eftersyn, og jeg havde den præmis, at det Martin Rossen (tidligere stabschef i Socialdemokratiet og Statsministeriet og særlig rådgiver for Mette Frederiksen, red.) havde gjort for Mette Frederiksen, var det, jeg ville gøre for Kristian Thulesen Dahl,” forklarer Jesper Beinov til Avisen Danmark.

Jesper Beinov tiltræder 1. april som adm. direktør i brancheorganisationen Dansk Gartneri.

Udviklede ny politik

Som beskrevet i Søs Marie Serup og Mikkel Faurholdts bog “Skaberen. Taberen. Frelseren” om Dansk Folkeparti, lavede Socialdemokratiet under Martin Rossens ledelse et omfattende analysearbejde af DFs vælgere for at finde ud, hvad der kunne lokke dem over til Socialdemokratiet. Efter samme model satte Beinov analyseinstitutterne Epinion og Gallup til at lave spørgeskema-undersøgelser blandt DFs vælgere og dem, de havde mistet til Socialdemokratiet, Venstre, Nye Borgerlige og Stram Kurs.

”Vi kunne se, at danskerne i DF og omkring DF i udlændingepolitikken var optaget af, om det koster på velfærden, og at mange var utrygge i forhold til vores unge – at drenge kan blive udsat for dominansvold og piger forulempet f.eks. Vi undersøgte, hvor Dansk Folkeparti står i forhold til andre partier på værdipolitikken og fordelingspolitikken -om DF var et distinkt brand. Og vi kunne faktisk se, at der var overensstemmelse mellem DF’s position som et erklæret borgerligt parti med et varmt hjerte i forhold til folk med små indkomster og den opfattelse, folk havde af partiet,” siger Jesper Beinov.

På baggrund af analyserne, blev der udviklet ny politik. Men så kom kommunalvalget i 2021, og her fortsatte vælgerflugten fra DF. Forklaringen er i følge Beinov, at DF i en periode har været i splid med sig selv og forbundet med ballade.

”Det er ikke er tillokkende at være et sted, hvor der er ballade. Nu må vi så se, hvad Messerschmidt kan gøre. Han kender danskerne og DF’s målgrupper på baggrund af det arbejde, vi har lavet,” siger han til Avisen Danmark.

Jesper Beinov på job som pressechef på DFs ekstraordinære landsmøde den 23. januar i Herning, hvor Morten Messerschmidt blev valgt til ny formand. Foto: Carsten Lundager

Held og lykke

Beinov understreger i interviewet, at han har været glad for at arbejde med DFs ledelse.

”Jeg har været glad for at have et godt samarbejde med både Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt, og jeg er også meget glad for stille og roligt at kunne lukke døren og sige: Held og lykke til dem, der kommer efter mig. Jeg er ikke en del af projektet,” siger han.

Jesper Beinov afløses som pressechef af Erik Bjørn Møller, der tiltræder den 1. april.

Avisen Danmarks interview med Jesper Beinov kan læses her (kræver abonnement)

Læs også:

Ny ledelse i spidsen for DFs pressetjeneste