Naser Khader: Tysk loft over familiesammenføringer er enormt interessant

0
4134
Naser Khader, Det Konservative Folkeparti. Foto. Steen Brogaard

Hvis Tyskland kan lave et loft over familiesammenføringer, så kan Danmark også, mener De Konservatives udlændingeordfører Naser Khader

Den 1. august indførte den nye tyske regering et loft over familiesammenføringer. Resten af året vil max. 5000 personer kunne blive familiesammenført med flygtninge, der har begrænset beskyttelsesstatus i Tyskland. Det vil typisk vil sige folk på flugt fra krig. Fra 1. januar 2019 bliver loftet på max. 1000 personer om måneden.

De Konservatives udlændingeordfører Naser Khader kalder det tyske tiltag ”enormt interessant”. Hidtil er det i Danmark blevet vurderet som i strid med konventionerne at lave et loft, men hvis Tyskland kan, så kan Danmark også, mener Naser Khader.

Dansk Folkeparti foreslog i sidste uge, at der skal laves et loft efter tysk model, og Naser Khader trækker i samme retning.

”Men det er vigtigt at understrege, at Tyskland er i anden situation. Tyskland har ladet det hele sejle og er derfor nødt til at gøre noget drastisk for at stramme op. I Danmark har vi vist rettidig omhu, vi har reduceret antallet af flygtninge og har ændret reglerne, så flygtninge, som har fået humanitært ophold, nu skal vente op til tre år med at blive familiesammenført, hvor det før kun var et år. Så vi har gjort en hel del for at forhindre, at vi havner i samme situation som Tyskland og Sverige. Men hvis Tyskland kan gøre det her inden for konventionsrammen, så kan vi også,” siger Naser Khader til ditOverblik.dk

“Hvis Tyskland kan gøre det her inden for konventionsrammen, så kan vi også”

Mangler endelig klarhed

I følge den konservative ordfører, har medlemmerne af Integrationsudvalget fået oversat det tyske tiltag, som er en del af regeringsgrundlaget for den nye tyske regering. Jurister i Udlændinge- og integrationsministeriet er nu i gang med at vurdere udspillet.

”Jeg mener ikke, at der endnu er 100 procent klarhed om, hvorvidt det kan gøres indenfor konventionerne, så det kigger man på lige nu,” siger Naser Khader.

Men er det rimeligt overfor de berørte familier at stramme yderligere?

”Det er min fornemmelse, at danskerne generelt har den holdning, at man skal hjælpe folk i nød. Men asyl for danskerne betyder midlertidigt ophold, og man er modstandere af at flygtninge bliver til indvandrere og der bliver snydt. Hvis der skal være opbakning til flygtningepolitikken, så skal folk hjælpes, når de har et behov – de skal ikke gå fra at være flygtninge til at være indvandrere. Derfor er det rimeligt med stramme familiesammenføringsregler,” siger den konservative ordfører.

K ønsker spontant asylstop

Han tilføjer, at De Konservative går ind for et spontant asylstop, hvor man sendes tilbage til lejre i nærområder, hvorfra der udvælges, hvilke flygtninge der kan komme til Danmark.

”Så er det ikke penge og forbindelser, der afgør, hvem der kommer til Danmark. Så henter vi hele familier, der er reelle flygtninge, og så er der ikke behov for familiesammenføringer,” siger Naser Khader.

Læs også: DF: Følg Tyskland – sæt loft over familiesammenføringer