Minister vil have nyt karaktersystem. DF: Genindfør 13-skalaen

0
2336
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Foto: Claus Bech

Den nye uddannelses- og forskningsminister skrotter den nye 12+ karakter og vil på længere sigt helt af med 12-tals-systemet. DFs uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl mener, at den gamle 13-skala vil kunne løse de nuværende problemer

Det er bare fire måneder siden, at den daværende regering lancerede et forslag om en helt ny karakter, 12+. Den skulle gå til den ekstraordinære præstation og være forbeholdt studerende “som tør og bringer sig selv i spil”, som daværende uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) sagde.

Men nu bliver 12+ skrottet af den nye uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

”Jeg er ikke fan af 12+modellen. Det handler om de studerendes trivsel. De synes ikke, 12+ er en god ide,” siger Ane Halsboe-Jørgensen til Politiken.

Hun henviser til, at De Studerendes Fællesråd har været kritisk overfor 12+. De mener, det vil skabe mere pres og konkurrence blandt de studerende.

Vil have nyt karaktersystem

Uddannelsesministeren siger samtidig, at hun ønsker et andet karaktersystem end 12-tals-skalaen, der erstattede 13-skalaen i 2006.

”Det nuværende system har for meget fokus på fejl, og springene er for store,” siger Ane Halsboe Jørgensen.

Meldingen vækker på en gang glæde og bekymring hos Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl. Han er enig i, at 12-tals-skalaen ikke fungerer ordentligt.

”Jeg glæder mig over, at hun anerkender, at der er problemer med den nuværende skala. Som ministeren siger, er 12-tals-skalaen en fejlfinderskala. Man starter med 12 og får så lavere karakterer, efterhånden som man laver fejl. Det problem løses med den gamle 13-skala, hvor den gode præstation som udgangspunkt giver 8 og hvor der mulighed for at anerkende den ekstraordinære præstation med et 13-tal,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl til ditOverblik.

Jens Henrik Thulesen Dahl, erhvervsuddannelses- forsknings- kommunal- og uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Det ekstraordinære skal anerkendes

Ministerens kritik af 12+ tyder dog ikke på, at hun går efter et karaktersystem, hvor den ekstraordinære præstation kan belønnes med en særlig karakter.

”Nej, det bekymrer mig, at hun siger nej til 12+ med den begrundelse hun gør. For vi har brug for at kunne anerkende det ekstraordinære,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Men vil 0-fejlskulturen, hvor de studerende primært har fokus på at undgå fejl, ikke bare fortsætte med 13-skalaen. 13 kræver vel også, at man ikke laver fejl?

”Nej, for at få 13 behøver man ikke at lave en 100 procent fejlfri præstation. 13 gives for den ’usædvanlig selvstændige og udmærkede præstation’. Det handler om at gøre noget ud over gennemsnittet, om at vise nye måder at løse problemstillinger på. Den type præstationer skal kunne anerkendes. Man lærer ikke noget af bare at forsøge at undgå at lave fejl,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

“Vi har brug for at kunne anerkende det ekstraordinære”

Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører, DF

“Vi har en løsning, der virker”

Han ser nu frem til, at Ane Halsboe-Jørgensen indkalder til forhandlinger om et nyt karaktersystem. Selv siger ministeren til Politiken, at hun endnu ikke ved, hvordan et nyt karaktersystem skal se ud. Hertil siger Jens Henrik Thulesen Dahl:

”Vi mener, at 13-skalaen skal genindføres. Der er lavet nogle evalueringer af 12-tals-skalaen, og de viser, at de problemer, det nuværende system har, kan løses med 13-skalaen. Så hvorfor lave noget nyt, når vi allerede har en løsning, der virker”.