Migrantkrise i Grækenland bliver værre i 2020 end i 2015

0
2688
Antallet af flygtninge og migranter, der kommer fra Tyrkiet til Grækenland, er steget markant i år. Den græske regering advarer allerede nu om en ny krise i 2020. Foto: GIORGOS MOUTAFIS/Ritzau Scanpix

Opsamlingslejrene på de græske øer er fyldt og til næste år venter de græske myndigheder mindst 100.000 nye migranter. De fleste må blive i Grækenland, der frygter at 2020 bliver værre end 2015.

Alene de seneste 6 måneder er der kommet 45.000 over havet til de græske øer, og opsamlingslejrene, der i april husede 14.000, skal nu tage sig af 41.000. Både humanitære organisationer og den græske regering kalder forholdene i lejrene for kritisable og med våde og kolde vintermåneder forude vil krisen skærpes.

”Krisen er akut og den er graverende,” erkender den græske regerings tilforordnede for området, Manos Logothetis. Han forventer, at strømmen af migranter fortsætter og nærmere vil tage. Det vil sige 100.000 eller flere, der tager sig over havet med hjælp fra menneskesmuglere.

For grækerne bliver 2020 værre end 2015, for dengang kunne de drage videre nordpå. Manos Logothetis forklarer, at man vil indrette nye og større lejre på fem græske øer. Samtidig bliver der ansat 270 nye embedsmænd, der skal vurdere migranternes ret til ophold.

Den græske regering har meldt ud, at man forventer at sende 10.000 af de migranter, der ikke har ret til at blive, retur til Tyrkiet. Man håber på hjælp til lejrene og på flere eksperter, der kan gennemgå de mange enkeltsager. Men de andre EU-lande har løbende skåret ned på deres hjælp – for eksempel hjalp tyskere for to år siden med 130 eksperter, mens det tal nu er faldet til 80.

Oplysningerne her er samlet af journalister fra det tyske Funke forlag, der blandt andet udgiver Hamburger Abendblatt.

Endnu værre nordpå

Medier på begge sider af grænsen har fortalt, at den store strøm af migranter ikke længere forsøger sig med at komme over havet. I stedet forsøger de at snige sig over den mere end 200 kilometer lange landegrænse mellem de to lande vest for Istanbul. Især forsøger mange sig med at komme over floden Evros, der over 196 kilometer udgør grænsen.

I de seneste to år har der været en række historier fremme om, at grækerne i strid med international lov tvinger migranter til at vade tilbage over floden. Nogle gange efter at være blevet frataget telefoner, guld og andre værdier. De historier tager til over de seneste måneder.

Mindst 400 er i årenes løb druknet i forsøget på at komme over. Fra tyrkisk side har der ikke været officielle protester, da tyrkerne selv ikke lever op til deres aftale med EU om at stoppe flygtninge.