Migranter slået tilbage ved grænsen til Grækenland

0
2770
Migranter forsøger at fjerne en del af hegnet ved Pazarkule på den tyrkisk-græske grænse. (Foto: OSMAN SADI TEMIZEL/Ritzau Scanpix

Tyrkerne spiller højt spil med EU for at sikre flere penge og støtte til sin krig i Syrien. Indsatsen er migranter, der er uønskede i Tyrkiet

Tyrkerne har ifølge lokale medier selv stillet busser til rådighed for at transportere tusinder af uønskede til byen Edirne, femten kilometer fra grænsen til Grækenland. Herfra er de gået over den åbne tyrkiske grænse og har forsøgt at komme forbi de græske grænsevagter. Her er de blevet tvunget tilbage med tåregas.

De græske myndigheder siger selv, at de afviste omkring 10.000 lørdag og halvt så mange søndag. Igen i dag forsøgte tusinder at komme over, men uden videre held. FN’s flygtningeorganisation anslår, at hovedparten var unge mænd fra Afghanistan.

Noget tyder på, at det er lettere for migranterne at slippe over til de græske øer. Den græske kystvagt har kun 40 patruljebåde og minimal hjælp fra andre EU-lande til at sikre de mange øer, der til dels kan ses fra den tyrkiske kyst. Adskillige hundrede er sluppet over i weekenden, mens lokale grækerne i mindst et tilfælde har forhindret både med migranter at lægge til kaj på øen Lesbos.

Der er kun få oplysninger fra det andet EU-land Bulgarien, der også har en landgrænse på 300 kilometer til Tyrkiet. Landets regering sendte lørdag flere grænsegendarmer og egentlige militære styrker til grænsen.

Et foto taget fra den græske side af grænsen til Tyrkiet ved Kastanies. Foto: Sakis MITROLIDIS / AFP

Send flere penge

Tyrkiet får mere end fem milliarder kroner i støtte hvert år fra EU som hjælp til at blive klar til et EU-medlemskab, som ingen rigtig tror på mere. Dertil kom så mere end 11 milliarder kroner årligt de seneste fire år for at holde grænserne lukkede mod EU. Det er uklart, om EU vil fortsætte denne hjælp under de kommende års budget.

Derfor kan tyrkerne håbe både på penge og hjælp i konflikten i Syrien. Penge for igen at lukke grænserne efter denne provokation. Og støtte – i det mindste diplomatisk – i striden med den syriske regering og dens venner Rusland og Iran.

Og noget tyder på, at provokationer kan betale sig. Tyskland, der i øjeblikket sidder i FN’s Sikkerhedsråd, har gjort en stor indsats for at få FN til at gribe ind i forhold til kampene i området Idlib, hvor tyrkerne står overfor syriske regeringstropper med russiske fly i ryggen.