MORGEN: V vil tækkes Erdogan, men DF siger nej | Minister ignorerer borgerlige borgmestre men mødes med S-borgmestre

0
2491
Der er ingen vej uden om at imødekomme den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans krav, mener Søren Gade (V). Men det er en dårlig ide, mener Peter Kofod (DF). Foto: Adem ALTAN / AFP / Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Venstre vil tækkes Erdogan, men DF siger nej

EU kommer til at betale det, som Tyrkiets præsident kræver for at holde grænserne lukkede, mener Søren Gade (V). Men det er ikke løsningen, siger DFs EU-parlamentariker Peter Kofod til Berlingske

FLYGTNINGEKRISE | Tusindvis af flygtninge strømmer lige nu fra Tyrkiet til Grækenland, efter den tyrkiske præsident Erdogan i weekenden åbnede grænserne mod EU. Grækerne har taget hårde midler i brug for at holde flygtningene fra døren. Derfor er tusindvis af mennesker lige nu strandet i ingenmandsland mellem Tyrkiet og Grækenland.

Venstres europaparlamentsmedlem Søren Gade mener, at EU har sovet i timen og derfor nu er tvunget til at tækkes Erdogan. Det siger han i dagens udgave af Berlingske.

»Erdogan har jo været utilfreds med den aftale hele tiden. At det her sker nu er ikke uforudsigeligt for folk, der følger med i politik,« siger Søren Gade og understreger, at den tyrkiske præsident flere gange har truet med at bryde aftalen med EU.

»Vi (EU, red.) ligger fuldstændig, som vi har redt. Der er ingen mennesker at skyde skylden på ud over os selv. Vi har ikke fået lukket de ydre grænser, selv om vi har haft fem års varsel. Det udstiller EUs impotens,« siger Søren Gade, der er overbevist om, at EU kommer til at betale det, som Erdogan forlanger for at opretholde aftalen.

Det er dog ikke vejen frem, siger DF’s europarlamentariker Peter Kofod til Berlingske.

»Lige nu og her skal vi støtte Grækenland og Bulgarien så meget, som vi kan, men løsningen er ikke at sende flere milliarder til præsidentpaladset i Tyrkiet og forvente, at de opfører sig venligt,« siger Peter Kofod.

Læs mere i Berlingske her (Kræver abonnement)

Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) har ikke tid til at mødes med 14 borgerlige hovedstads-borgmestre. Til gengæld har der været plads i kalenderen til møder med fem socialdemokratiske borgmestre, skriver Berlingske. Foto: Claus Bech

Astrid Krag mødes med S-borgmestre, men ignorerer henvendelse fra borgerlige borgmestre

14 borgerlige borgmestre har siden 7. februar forgæves forsøgt at få et fælles møde om udligningsreformen med social- og indenrigsministeren, skriver Berlingske

UDLIGNING | Mens social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) den seneste måned har holdt tre møder med fem socialdemokratiske borgmestre, så er det stadig ikke lykkedes 14 borgerlige borgmestre fra hovedstadsområdet at få et fælles møde med ministeren om regeringens udspil til udligningsreform. Det skriver Berlingske på baggrund af en liste over ministerens møder, som avisen har fået udleveret i ministeriet.

De 14 borgmestre skrev til Astrid Krag den 7. februar og de rykkede for et svar den 24. februar, men foreløbigt har de ikke fået en aftale med ministeren. I mellemtiden har hun holdt møder med de socialdemokratiske borgmestre fra Lejre, Favrskov, Hedensted, Skanderborg og Tårnby. Mødet med Lejres borgmester Carsten Rasmusen fandt sted 19. februar og skete på baggrund af en henvendelse hun fik den 7. februar – samme dag som de borgerlige borgmestre skrev til Astrid Krag.

Gentoftes borgmester Hans Toft er stærkt utilfreds med ministerens optræden.

“Astrid Krag glemmer tilsyneladende, at hun ikke kun er socialdemokratisk indenrigsminister. Det er højst bemærkelsesværdigt og arrogant, at ministeren fuldstændig ignorerer 14 borgmestre, som ministeren gør det i denne sag,” siger Hans Toft til Berlingske.

“Astrid Krag glemmer tilsyneladende, at hun ikke kun er socialdemokratisk indenrigsminister”

Hans Toft (K), borgmester i Gentofte, til Berlingske

Hans Toft har dog haft én samtale med Astrid Krag. Den fandt sted 28. januar – to dage før regeringen præsenterede sit udspil til udligningsreform. Her ringede ministeren for at fortælle, at Gentofte er udset til at levere det største bidrag til reformen.

Astrid Krag siger til Berlingske, at hendes kalender “desværre ikke tillader” at mødes med alle borgmestre, fordi udligningsreform-forhandlingerne prioriteres højt.

Læs artiklen i Berlingske her (Kræver abonnement)

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF vil styrke forældreundersøgelser i tvangsanbringelsessager

Forældres muligheder for at komme med indsigelser er ikke gode nok, mener Karina Adsbøl (DF)

TVANGSFJERNELSER | Dansk Folkepartis socialordfører, Karina Adsbøl, vil have ændret lovgivningen om tvangsfjernelse af børn. Derfor har partiet fremsat et beslutningsforslag, der skal ændre lovgivningen bag de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Avisen har de seneste måneder beskrevet, hvordan forældre ikke har tilstrækkelig mulighed for at komme med indsigelser, hvis de mener, at der er foretaget fejlagtige konklusioner i deres barns anbringelsessag. Det vækker bekymring hos Karina Adsbøl, der siger:

“Vi ved, at forældrekompetenceundersøgelserne spiller en afgørende rolle i tvangsanbringelsessager, men samtidig ved vi, at undersøgelserne bærer præg af en grundlæggende mangel på kvalitetssikring. Det mener vi er et retssikkerhedsmæssigt problem særligt nu, hvor statsministeren med sin nytårstale fastslog, at der skal ske flere tvangsanbringelser.”

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad her (kræver abonnement)

DFs Peter Skaarup, Pia Kjærsgaard og Marie Krarup var for nylig med Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg på besøg i Udrejsecenter Ellebæk og Sandholmlejren. Bagefter kaldte Peter Skaarup Europarådets kritik af Ellebæk for usaglig og pinlig.

Regeringen bøjer sig: Forbedrer forhold på udrejsecenter

Efter kritik fra Europarådet bliver der indkøbt nye møbler og malet på Udrejsecenter Ellebæk

ASYLCENTER | Forholdene i Udrejsecenter Ellebæk bliver nu forbedret. Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, skriver DR. Ellebæk blev for nylig voldsomt kritiseret i en rapport fra Europarådets Torturkomité, som kaldte centret for “det værste sted, Europarådets Torturkomité (CPT) havde set i hele EU”. Rapporten er dog siden blev kraftigt kritiseret for at være ensidig, fordi den kun bragte udsagn fra afviste asylansøgere, og DFs retsordfører Peter Skaarup har kaldt kritikken udsaglig og pinlig.

Justitsminister Nick Hækkerup var også kritisk, men nu har regeringen sendt et svar til Torturkomiteen, hvoraf det fremgår, at der nu igangsættes en renoverings- og istandsættelsesplan for cellerne, at udendørsfasciliterne forbedres og at der strammes op på rengøringen.

DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard kritiserer på Twitter at regeringen bøjer sig for Torturkomiteens kritik:

“Regeringen retter nu alligevel ind, fordi en politisk orienteret delegation fra FN’s torturkomite fremkom med en usaglig kritik af Udrejsecenter Ellebæk. Altså det center hvor vi huser ikke velkomne mennesker, som er helt frie til at forlade landet,” skriver hun.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt vil nu havbe sundhedsminister Magnus Heunicke til at fremlægge sin holdning til Sundhedsplatformen.

Liselott Blixt: Derfor aflyser vi rejse til Israel

Liselott Blixt i infight med den tidligere Venstre-ministre Sørenb Pind, som kalder det fejt og panikagtigt at Folketingets sundhedsudvalg har udskudt en rejse til Israel

CORONA | Jeg er på de svages side, skriver Dans Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt i en kommentar i Berlingske til fhv. minister Søren Pind fra Venstre. Søren Pind har kritiseret, at Folketingets sundhedsudvalg har valgt at aflyse en studietur til Israel i denne uge på grund af risikoen for corona. Det er udtryk for “fejhed” og “panik”, mener Søren Pind. Men det afviser Liselott Blixt:

“Nej, det er rettidig omhu og kan bidrage positivt til en forebyggende indsats. Vi ved, at en pandemi kan risikere at koste mange ældre og svagelige borgere livet. Det skal vi selvfølgelig forsøge at forebygge i det omfang, det er muligt,” skriver Liselott Blixt.

Hun gør opmærksom på, at det kan medvirke til at forsinke et stort coronaudbrud i Danmark, hvis unødvendige rejser udskydes. Og jo senere, jo bedre, for forår og varme vil mindske smitteudbredelsen.

Læs Liselott Blixt indlæg her – et indlæg hvor hun også kritiserer Pind for som eks-minister “pludselig at være ekspert i alt fra vandtrykket i København til globale pandemier”.

HELT KORT

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

Benjamin Netanyahu: Overvældende sejr

ISRAEL | Premierminister Benjamin Netanyahu og hans Likud-parti vandt en overvældende sejr ved mandagens parlamentsvalg i Israel. Det meddeler Netanyahu selv. Likud har fået 36-37 af parlamentets 120 pladser og kan mønstre mindst 60 pladser bag en konservativ regeringskoalition. Læs mere her på DR her.

Skilt om forebyggelse af smitte på Aalborg Universitetshospital, hvor der er oprettet en pandemiafdeling til brug for smittede med coronavirus. Pandemiafdelingen er klar til brug om en uge den 9. marts. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Endnu to danskere smittet med corona

CORONA | Yderligere to danskere er nu konstateret smittet med corona-virus. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed. Dermed er antallet af danskere, der har fået konstateret smitten, oppe på seks. De nyeste tilfælde er personer, der har været på ferie i Norditalien. De kom hjem i lørdags og er rejst uafhængigt af hinanden. Læs mere på TV2 her.

TWITTER & FACEBOOK

Marie Krarup kommenterer på Twitter en kronik i Berlingske af den hollandske migrationsforsker Ruud Koopmans. Læs mere her: Forsker: Hård tone i debatten fører ikke til islamistisk terror


Peter Skaarup på Twitter om migrationskrisen og Merkel: