Enhedslisten: Danmark vil kunne behandle fem gange så mange asylansøgere som i 2015

0
15245
Rosa Lund er demokratiordfører, integrationsordfører, retsordfører og udlændingeordfører for Enhedslisten. Foto: Steen Brogaard

Rosa Lund (EL) siger til Politiken, at regeringen vil bringe sit forhold til Enhedslisten “et meget alvorligt sted hen”, hvis den aktiverer asylnødbremsen. Hun mener, at Danmark vil kunne behandle fem gange så mange asylansøgere som i 2015

Hvis der kommer fem gange så mange asylansøgere til Danmark som i 2015, så skal Danmark være parat til at behandle deres asylansøgninger. Det mener Enhedslisten, som dermed siger nej til regeringens overvejelser om at aktivere den såkaldte asylnødbremse, som blev indført i 2015 på Dansk Folkepartis initiativ.

Asylnødbremsen kan iværksættes, hvis antallet af asylansøgere pludseligt stiger drastisk som det skete i 2015. Den betyder, at Danmark vil kunne lukke sine grænser midlertidig for asylansøgere.

Regeringen har meldt ud, at den er klar til at aktivere nødbremsen, hvis der pludselig kommer tusindvis af flygtninge til Danmark. Men Enhedslisten er meget bekymret over regeringens udmelding. Politiken har interviewet partiets udlændingeordfører Rosa Lund, og hun siger, at det vil bringe regeringens forhold til Enhedslisten “et meget alvorligt sted” hen, hvis regeringen vil bruge asylnødbremsen overfor udledsagede flygtningebørn.

“Det synes jeg også, regeringen skal tænke over. Vi står jo nok desværre bare i den situation, at der er andre partier, som vil synes, det er en god ide, og så vil de jo nok sikre et flertal for den usolidariske udlændingepolitik,” siger Rosa Lund til Politiken.

Migranter fotograferet tirsdag på en vej nær den tyrkisk-græske grænse. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger/Scanpix

Enhedslisten imod nødbremsen

Rosa Lund siger at hun er modstander af nødbremsen som instrument. For Danmark er ikke i nød, som hun siger.

Derefter bliver Rosa Lund spurgt, hvor mange asylansøgere hun mener, at Danmark kan tage. Først svarer hun, at der skal være en mere fair fordeling af flygtninge i Europa. Derefter siger hun, at situationen skal håndteres anderledes end 2015, hvor der var “smykkeloven og alle de underlige asylstramninger”.

Enhedslisten vil ikke være med til at stramme reglerne eller lukke grænserne, siger Rosa Lund. Politiken stiller derefter følgende spørgsmål til EL-ordføreren:

Så bare for at være sikker, hvis der er fem gange så mange, der kommer gående på motorvejene, så skal vi sådan set tage imod dem og sige ’kom ind og få behandlet jeres ansøgning’?

Hertil svarer Rosa Lund:

“Ja, og så skal vi arbejde internationalt på at få ændret EU-reglerne, sådan at der kommer en mere fair fordeling. Det kan simpelthen ikke passe, at det skal være Grækenland, der skal løse det her problem,” siger EL-ordføreren, som afviser at sætte et tal på, hvor loftet for antallet af asylansøgere skal være.

Læs interviewet med Rosa Lund i Politiken her (Kræver abonnement)