Migranter når gennem Belarus til Tyskland

0
1659
En irakisk familie sidder på jorden, mens de er omgivet af grænsevagter og politifolk, efter at de har krydset grænsen mellem Hviderussland og Polen. Foto: REUTERS/Kacper Pempel

For en gangs skyld er tyskerne begejstrede for polakkerne. For de er begyndt på at bygge en fem meter høj mur langs størstedelen af den godt 400 kilometer lange grænse til Belarus

Muren bliver mere end seks gange længden på Berlinmuren – og mere end dobbelt så langt som den del af muren mellem Mexico og USA, som faktisk blev bygget under præsident Donald Trump. Trods hans store ord fik han kun skaffet penge til at bygge 129 kilometer ny mur, mens hans forskellige forgængere sammenlagt havde bygget omkring 1000 kilometer mur. Med andre ord kan de forskellige europæiske projekter langs den mere end 6000 kilometer lange grænse mellem EU og landene mod øst komme til at blive meget længere end amerikanernes grænsebeskyttelse.

Og mens Polen er i modvind for sin modvilje mod at lade EU bestemme, så er dette en sag, der kan få både økonomisk og politisk støtte fra især Tyskland. For det er gået op for tyskerne, at de migranter, der kommer via Belarus, ikke vil nøjes med et liv i Polen. De vil videre til migranternes forjættede land, Tyskland.

Alene i weekenden stoppede tyske grænseenheder omkring 500 personer, der var nået igennem hele Polen til den tysk-polske grænse. De er altså sluppet over grænsen fra Belarus til Polen på trods af at polakkerne har udkommanderet store ekstra militære styrker. Tyske medier spørger i fuld alvor om det er muligt at lukke grænsen til Polen.

Den tyske indenrigsminister Horst Seehofer har kaldt den hviderussiske provokation for en ’hybrid krigsførelse.’ Og hans chef, stadig-kansler Angela Merkel, har kaldt det for ’statslig menneskehandel’ og truer med skrappere sanktioner.

Foto fra august, hvor polske soldater var i gang med at bygge et hegn på grænsen mellem Polen og Hviderusland nær landsbyen Nomiki. Nu er polakkerne ved at opføre en fem meter høj mur. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Startede i Grækenland

Det bliver anslået, at der stadig omkring 14.000 migranter tilbage i Belarus, hvorfra de forsøger at komme videre til Baltikum eller Polen. Og den hviderussiske diktator Aleksandr Lukasjenko vil ikke lukke for strømmen fra Irak og længere østpå. Selvom polakkerne har tusinder af soldater ved den 400 kilometer lange grænse, vil mange af dem slippe igennem.

Den polske indenrigsminister Mariusz Kaminski beskriver muren som ”en solid, høj barriere med overvågning og bevægelsessensorer.” Projektet til op mod 2,5 milliarder kroner er inspireret af grækernes mur ved landgrænsen til Tyrkiet. En mur, der har bremset indstrømningen fra et land, der huser mere end fire millioner flygtninge og migranter.

Kilder: Reuters, Bild, Merkur