Nye afsløringer om minkskandalen presser Mette Frederiksen

0
2926
Statsminister Mette Frederiksen (S) fotograferet under et pressemøde om covid-19 i Danmark den 29. december 2020. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsministeren har ”fået sig et gevaldigt problem med at fedte sig ud af ansvaret”, mener Ekstra Bladets chefredaktør efter de seneste dages afhøringer i Minkkommissionen. Advokatundersøgelse viser, at regeringstoppen var orienteret om manglende lovhjemmel

Det vælter frem med afsløringer i den såkaldte granskningskommission, der skal afdække skandalen om regeringens grundlovsstridige beslutning om slå alle mink ihjel.

Torsdag kom det frem, at statsministeriets magtfulde departementschef Barbara Bertelsen sendte en byge af sms’er afsted til Miljø- og Fødevareministeriets departementschef Henrik Studsgaard den 9. november, fem dage efter det historiske pressemøde den 4. november, hvor statsminister Mette Frederiksen meddelte danskerne, at alle mink skulle aflives.

På det tidspunkt var både presse og opposition i gang med at bore i, at der ikke var lovhjemmel til at beslutningen om masse-aflivning, og sms-korrespondancen mellem Barbara Bertelsen og Henrik Studsgaard viser, at statsministerens højre hånd, kendt som ”BBB”, nu havde travlt med at få isoleret ansvaret for den ulovlige beslutning hos miljø- og fødevareminister Mogens Jensen:

”Hvornår kommunikerer i og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte,” skrev Barbara Bertelsen i en af sms’erne.

”Mogens Jensen skal holdes ud i strakt arm”

Senere krævede hun i en ny sms, at Mogens Jensen viste “max ydmyghed” og påtog sig ansvaret:

“Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig. Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre – herunder regeringen bredt og dermed stm (statsministeriet, red.) – kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere,” skrev hun til Mogens Jensens departementschef.

Der blev også fremlagt en email torsdag, der fjerner enhver tvivl om Barbara Bertelsens syn på sagen. Mailen blev sendt til to personer tæt på statsministeren. Her står der i følge Berlingske:

”Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen ud i strakt arm”.

”Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen ud i strakt arm”

Barbara Bertelsen, Statsministeriets departementschef, i email
Retten på Frederiksberg er rammen om afhøringerne i Granskningskommissionen, der skal afdække sagen om aflivning af mink. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Overvejede masse-aflivning i september

Fredag kom det så frem, at statsministeriet allerede den 30. september 2020 gik med planer om at slå alle mink ihjel. I en mail fra Finansministeriets departementssekretær, som blev sendt til fire embedsmænd i Finansministeren den 30. september, stod der således:

“MUJ har fået særskilt tilbageløb på denne. Tilsyneladende meget tæt på, at STM sendte militæret ind for at gasse alle mink i aften”.

I følge Ritzau er “MUJ” sandsynligvis forkortelsen for afdelingschef i Finansministeriet Martin Ulrik Jensen.

Regeringstoppen var orienteret

Oveni kunne B.T. torsdag afsløre, at en uvildig advokatundersøgelse viser, at regeringens egen minkredegørelse ikke er ”helt retvisende”.

Statsminister Mette Frederiksen har brugt minkredegørelsen som dokumentation for, at hun og regeringen ikke vidste, at ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet. Men advokatundersøgelsen viser noget andet. Advokat Claus Guldager har fået adgang til interne papirer fra regeringen, og han kritiserer i sin undersøgelse, at disse papirer ikke er gengivet korrekt i minkredegørelsen:

”Der står jo, at ”nødplanen vurderes at ville forudsætte fravigelse fra en række gældende regler og retningslinjer på miljø- og dyreområdet”, og i bilaget står der, at det er ”vurderingen, at det hverken er muligt at tvangslukke eller lægge minkerhvervet i dvale med hjemmel i gældende lov”,” skriver han, ifølge B.T.

Med andre ord: Det stod klart, da regeringens koordinationsudvalg holdt sit afgørende møde den 3. november, at det ville bryde med en masse regler, hvis alle mink skulle aflives. Alligevel blev masseaflivningen besluttet. På et møde, hvor Mette Frederiksen sad for bordenden.

Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm ankommer til sin afhøring i Granskningskommissionen den 8. oktober 2021. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Qvortrup: Rigsretten truer Mette Frederiksen

De nye oplysninger fik fredag Ekstra Bladets chefredaktør Henrik Qvortrup til at skrive en leder under overskriften ”Rigsretten truer Mette”. Her konkluderer han, at afhøringerne i Minkkommissionen viser en regeringstop, ”der var panisk angst for at blive afsløret”.

Qvortrup vurderer, at statsminister Mette Frederiksen har ”fået sig et gevaldigt problem med at fedte sig ud af ansvaret”. For som han konstaterer, viser B.Ts afsløring, at regeringens koordinationsudvalg godt vidste, at der ikke var lovhjemmel til hverken at tvangslukke eller lægge minkerhvervet i dvale.

”Oversat til mere mundret dansk: Det var skingrende ulovligt. Og det vidste regeringstoppen og de embedsmænd, der nu snor sig for at slippe af krogen. Det burde ikke kunne lykkes for dem. Og da slet ikke for statsministeren,” skriver Henrik Qvortrup i Ekstra Bladets leder.

Statsminister Mette Frederiksen har indtil videre afvist at kommentere de oplysninger, der kommer frem i Minkkommissionen. Men den 9. december er der ingen vej uden om. Den dag skal statsministeren nemlig selv afhøres.

Læs også:

Minkkommissionen: Regeringen var orienteret om manglende lovhjemmel

Ender hun i Rigsretten? 9. december skal Mette F. afhøres om minkskandalen