Ender hun i Rigsretten? 9. december skal Mette F. afhøres om minkskandalen

0
3850
Statsminister Mette Frederiksen, her fotograferet på Socialdemokratiets Kongres i Aalborg i weekenden, skal møde frem til afhøring i Granskningskommissionen den 9. december. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

7. oktober starter afhøringerne i Granskningskommissionen, der skal udrede regeringens ulovlige beslutning om at nedlægge det danske minkerhverv. DF mener, at statsministeren skal stilles for en rigsret for sin rolle i skandalen

Dansk Folkeparti vil have stillet statsminister Mette Frederiksen (S) for rigsretten for den ulovlige beslutning om aflivning af alle mink i Danmark. Men inden en sådan rigsret måtte blive besluttet af Folketinget, så slipper statsministeren ikke for at skulle møde i retten og forklare sin rolle i minksskandalen. Hun bliver nemlig indkaldt som et af mange vidner, når Granskningskommissionen / Minkkommission om få dage starter sine afhøringer ved Retten på Frederiksberg.

Statsministeren skal møde op i retten som den sidste af en lang række af personer, der skal afhøres. Det sker torsdag den 9. december 2021. Forinden skal bl.a. tidligere SSI-direktør Kåre Mølbak, Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, fhv. fødevareminister Mogens Jensen, finansminister Nicolai Wammen og sundhedsminister Magnus Heunicke afhøres. Det samme skal en lang række topembedsmænd fra ministerierne, bl.a. sundhedsministeriets tidligere departementschef Per Okkels og statsministerens særlige rådgiver Martin Justesen.

Hele programmet for afhøringer kan ses her

Skal undersøge skandale-forløb

Kommissoriet for Minkkommissionen lyder sådan her:

“Granskningskommissionen har til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb og for alle relevante myndigheders og ministres handlinger og involvering i beslutningen og udførelsen af beslutningen om, at alle mink i Danmark som led i indsatsen til bekæmpelse af covid-19 straks skulle aflives”.

Granskningskommissionen skal bl.a. “undersøge og redegøre for spørgsmål om overholdelse af gældende ret”. Det er dog forlængst fastslået, at det var ulovligt, da statsministeren på et pressemøde den 4. november 2020 meldte ud, at alle mink skulle aflives, fordi der var en risiko for, at corona-mutaner kunne sprede sig blandt mink og true effekten af kommende corona-vacciner.

Allerede efter få dage viste det sig, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve samtlige mink aflivet, og særligt kritisk blev det for regeringen, da statsministeren undlod at sætte beslutningen i bero, selv om hun blev klar over den manglende lovhjemmel.

“Hvis der er lighed for loven, så kan Mette Frederiksen lige så godt sætte tid af i kalenderen til at møde op i Rigsretten,” sagde Kristian Thulesen Dahl i sin tale på DFs årsmøde i weekenden. Foto: Carsten Lundager

DF-formand: Vaskeægte skandale

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl sagde på weekendens DF-årsmøde, at statsministeren skal stilles til ansvar.

“Helt ærligt venner: Dette er en vaskeægte skandale. Alle kan lave fejl – men som minimum skal man stoppe fejlen, når man bliver bekendt med den. Det gjorde Mette Frederiksen ikke. Tværtimod fortsatte hun og regeringen sit ulovlige forehavende,” sagde DF-formanden.

Med henvisning til den aktuelle rigsretssag mod tidl. udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fastslog han, at der skal være lighed for loven:

“Jeg er ikke i tvivl: Hvis et flertal virkelig mener, at Inger Støjberg har gjort noget som helst, der overhovedet kan berettige til en Rigsretssag, er der slet ingen tvivl om, at det også bør være tilfældet i forhold til Mette Frederiksen og mink-skandalen,” sagde Kristian Thulesen Dahl på DFs årsmøde.

Starter 7. oktober

Første afhøring i Granskningskommissionen finder sted den 7. oktober. Her skal bl.a. tidligere direktør i Statens Serum Institut Kaare Mølbak afhøres. Det var en risikovurdering fra Statens Serum Institut, der fik regeringen til at træffe beslutningen om at slå alle mink ihjel. Flere eksperter har siden vurderet, at risikovurderingen var baseret på et alt for spinkelt grundlag.