Midt i Brexit: Mays held i uheld

0
1493
Premierminister Theresa May i parlamentet onsdag aften. Foto: MARK DUFFY / UK Parliament

Formanden for det britiske parlament har afslået at lade regeringens Brexit-plan komme til afstemning endnu en gang i dag. Måske er det godt nyt for premierminister Theresa May

Angiveligt vidste regeringen og Theresa May selv ikke noget om formand John Bercows beslutning, da han med henvisning til en lovregel fra 1604 nægtede at lade Mays Brexit-plan komme til afstemning igen. Men hvad der virker som et bagholdsangreb, kan vise sig at være til hendes fordel. For sidste gang tabte hun afstemningen med 149 stemmer og hun har hårdt brug for tid til at overbevise tvivlere og modstandere.

Flere britiske medier bemærker også, at hun nu vil kunne tage til topmøde i EU senere på ugen med større mulighed for at sætte sig igennem. For når hendes eget parlament ikke en gang vil stemme om hendes forslag, vil selv de langsomste blandt de andre regeringsledere kunne forstå, at aftalen ikke fungerer for briterne. Og kan hun ikke tage fra mødet uden indrømmelser, så rykker et farvel til EU uden en aftale nærmere – hvilket ingen af de andre ledere synes at have en fordel af.

Afvisning

Fra EU’s top har man igen og igen blev afvist at forhandle videre med Storbritannien. I sidste uge sagde kommissionens formand Jean-Claude Juncker efter et nattemøde med Theresa May, at nu kunne hun ikke opnå et bedre resultat. Han tillod sig at sige, at aftalen fra mødet var en anden chance til briterne og at de ikke kunne regne med en tredje chance.

Aftalen blev som bekendt underkendt af regeringens egen uafhængige juridiske rådgiver og stemt ned med et brag i parlamentet. Og nu hvor parlamentets formand har afvist at tage endnu en afstemning om det samme, har briterne altså brug for en tredje chance eller rettere en ægte chance. Og grundlæggende beder briterne blot om en juridiske bindende aftale på et enkelt punkt, hvor de øvrige EU-lande forsikrer, at briterne ikke kan tvinges til at være underlagt en overgangsordning i al evighed.

I øvrigt skulle det have været Junckers ubændige trang til at ryge, der kostede Theresa May stemmen, da hun dagen efter skulle forsøge at sælge aftalen til parlamentet. Endnu en grund til at hun vil undgå ham til topmødet.