Mette lukker – Europa åbner

0
1330
Juleshopping i Wien. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Mens de danske restriktioner kommer så sent, at de ødelægger julen, vælger en række europæiske lande at lempe på nedlukningen

Mest dramatisk er det i Østrig, hvor butikker og frisører åbnede i dag efter knap tre ugers hård nedlukning. Det samlede antal smittede er gået noget ned over de seneste tre uger, men sygdommen har stadig hårdere fat end i Danmark og de knap ni millioner østrigere må begræde knap 4000 døde. Alligevel har den østrigske regering valgt at lempe restriktionerne og give borgerne lidt julestemning og en chance til at blive klippet.

De østrigske restauranter skal stadig holde lukket til 7. januar eller længere. Men i Wien var der mylder på gaderne selv en mandag morgen og flere steder stod folk i kø for at handle ind. Og i morgen – der fejres som Maria Bebudelsesdag i Østrig – ventes der som altid den heftigste julehandel.

Den tyske kansler Angela Merkel, den bayerske guvernør Markus Soeder og Berlins borgmester Michael Mueller ankommer til en pressekonference efter drøftelser med delstaternes leder om coronasituationen i Tyskland. Foto: Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Tyskland midt i mellem

Noget af forskellen på de sydlige lande og Danmark skyldes, at denne anden bølge af corona ramte tidligere i det sydlige Europa for så at bevæge sig nordpå. I Østrigs og vores naboland Tyskland går nogle af delstaterne samme vej som den danske regering og lukker mere ned. Men heller ikke her ønsker man at røre ved julen.

I den store fristat Bayern valgte den politiske ledelse at erklære katastrofetilstand i går, søndag. Det betyder mere magt til myndighederne og en række indgreb. Herunder udgangsforbud om natten i de hårdest ramte områder – der i givet fald også vil ramme nytårsaften.

Der ventes et nyt rabaldermøde mellem kansler Merkel og lederne af de 16 delstater, der har retten til at bestemme over restriktioner. Et af midlerne er en total nedlukning af Tyskland i dagene omkring nytår. Men der er ingen, der vil røre ved julen – tværtom bliver der flere steder lempet i juledagene.

Kilder: Merkur, Krone, Spiegel, ÖRF