Mette Frederiksen afviser veto mod EUs milliardgave til Sydeuropa

0
5568
Statsminister Mette Frederiksen (S) på vej til et samråd med Folketinget om covid-19 tirsdag eftermiddag. Forinden var statsministeren i spørgetid i Folketinget, hvor hun afviste en opfordring fra kristian Thulesen Dahl til at nedlægge veto mod EUs hjælpefond. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviste i Folketingets spørgetid, at regeringen vil nedlægge veto mod EUs coronahjælpefond. DFs formand Kristian Thulesen Dahl frygter, at det ender med et kompromis, der bliver dyrt for danskerne

Selv om den danske regering er kritisk overfor EU-Kommissionens forslag om at give 3725 milliarder kroner i støtte til coronaramte EU-lande, så kommer der ikke noget dansk veto imod den enorme hjælpepakke. Det fastslog Mette Frederiksens i dagens spørgetime i Folketinget, hvor Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl pressede på for at få et klart svar fra statsministeren.

Mette Frederiksen og regeringen har udtrykt sig kritisk om EU-kommissionens udspil til en hjælpefond på 750 milliarder euro, hvoraf de 500 milliarder euro – 3725 milliarder kroner – skal uddeles som direkte støtte, dvs. at pengene ikke skal betales tilbage. Men i Folketingets spørgetid afviste hun, at Danmark vil nedlægge veto. Både når det gælder EU-hjælpefonden og når det gælder EUs generelle budget.

“Jeg vil generelt advare imod, at landene går til forhandlinger om noget, der er så vitalt som Europas fremtid, med et veto. Opgaven er jo ikke at nedlægge veto. Opgaven er at få et budget og en genopbygningsfond på plads,” sagde Mette Frederiksen.

Mette F: Brug for stærkt EU

Statsministeren gentog flere gange, at hun mener, at det “grundlæggende er en god ide”, at dem, der stifter gæld, skal betale pengene tilbage. Men regeringen er ikke villig til at sætte hårdt mod hårdt, og i forlængelse af Kristian Thulesen Dahls grundlovstale, hvor han fastslog, at DF ønsker Danmark ud af EU, sluttede Mette Frederiksen af med at sige, at hun “aldrig kommer til at anbefale, at Danmark forlader EU”:

“Vi har behov for et Europa, der er stærkt, og som står sammen. Vi har også behov for at ændre store dele af Europas politik. Men vi har behov for at holde sammen, og det er også regeringens udgangspunkt for disse forhandlinger,” sagde Mette Frederiksen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl under en forespørgselsdebat i Folketinget i sidste uge. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Frygter at det ender med fifty-fifty kompromis

Kristian Thulesen Dahl frygter, at statsministeren med sine vage svar lægger op til et kompromis, der bliver dyrt for danskerne. Han bad flere gange statsministeren svare på, om regeringen vil modsætte sig at gå med til en fond, der deler penge ud som gave. Men den garanti kunne han ikke få.

“Hvad skal Folketinget regne med? Vil man gå med til en fifty-fity ordning? Danmark kan jo faktisk sige nej. Efter reglerne har Danmark mulighed for at nedlægge veto. Vil man bruge det kort? Eller er det bare lidt sukkersød tale fra statsministeren til den danske befolkning, og når man så sidder ved forhandlingsbordet, går man med til en fifty-fifty ordning, der stadig er et astronomisk milliardbeløb, i ren gave til Sydeuropa,” lød et af Kristian Thulesen Dahls spørgsmål til Mette Frederiksen.

Læs også:

“Helt vildt”: Nyt EU-budget vil koste Danmark næsten 7 mia. kr. ekstra

Messerschmidt til regeringen: Nedlæg veto mod EU’s gigantiske redningspakke