Messerschmidt til regeringen: Nedlæg veto mod EU’s gigantiske redningspakke

0
2679
EU-kommissionens med formand Ursula von der Leyen i spidsen vil have hævet EU-budgettet med mange milliarder. Danmark skal betale 6,7 milliarder kr. mere årligt, hvis det står til kommissionen. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Danskerne skal ikke betale for sydeuropæernes misligholdte gæld, mener DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt

Danmark bør nedlægge veto mod det forslag om en EU-genopretningspakke til 5600 milliarder kroner, som EU-kommissionen fremlagde tirsdag. Det mener DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt.

”Danske skatteydere skal selvfølgelig ikke hæfte for gælden i de sydeuropæiske lande. Det her vil være et kæmpe skred i retning af et mere føderalt EU,” siger Morten Messerschmidt.

Planen, som EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen fremlagde onsdag og som ligger tæt op af et forslag fra Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Angela Merkel, går ud på, at der skal uddeles 500 milliarder euro – 3725 milliarder kroner – i direkte overførsler til trængte EU-lande, samt 250 milliard euro – 1862 milliarder kroner – i udbetaling som lån.

Som at hæfte for den sjuskede nabos hus

Morten Messerschmidt sammenligner på Facebook genopretningspakken med, at man som husejer skal dele realkreditlån med en nabo, som intet har gjort for at vedligeholde sit hus.

”Det er jo vildt, at to tredjedele af denne genopretningspakke ikke skal betales tilbage. Danskerne skal altså hæfte solidarisk for nogle lande, som er notorisk kendt for ikke at betale deres gæld tilbage,” siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt, klima- energi og EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Den socialdemokratiske regering har erklæret, at den ikke støtter genopretningsfonden og at den bakker op om Østrig, Holland og Sverige, der også afviser planen. Regeringen har dog ikke tænkt sig at nedlægge veto mod planen. Det sagde finansminister Nicolai Wammen (S) onsdag i Folketingets spørgetid i et svar til DFs Morten Messerschmidt og Peter Skaarup.

“Vi lægger op til, at genopretningsfonden skal yde lån på favorable betingelser til de hårdest ramte lande, men ikke direkte støtte. Vi vil arbejde for, at forslaget trækkes så meget i retning af det, vi foreslår, som muligt, og det er det, som vi vil gå til forhandlingerne med de øvrige EU-lande om. Jeg synes ikke, at udgangspunktet skal være, at lande nedlægger veto,” sagde finansministeren.

Det svar er Morten Meserschmidt ikke tilfreds:

“Regeringen er kun optaget af retorik, ikke handling. Men veto er det eneste, som man har respekt for i EU-systemet,” siger DFs EU-ordfører.