MORGEN: DF: God aftale om lærepladser | Brostrøm blev bedt om at tilsidesætte sin faglighed

0
1868
Regeringen prioriterede et "ekstremt forsigtighedsprincip" ved nedlukningen af Danmark. Derfor blev Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm bedt om tilsidesætte sin faglighed, afslører Politiken. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Departmentchef til Søren Brostrøm: Sæt fagligheden til side

Sundhedsministeriets departementschef bad i opsigtsvækkende mail Sundhedsstyrelsens direktør om at tilsidesætte “proportionalitetsprincippet” til fordel for regeringens coronakurs

CORONA | “Før du svarer, skal du forlade ansvaret for proportionalitet i anerkendelse af et ekstremt forsigtighedsprincip”. Sådan skrev Sundhedsministeriets departementschef Per Okkels i en mail til Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm den 14. marts. Det afslører en aktindsigt, som Politiken har fået.

Den mail er højst opsigtsvækkende og vækker forundring og vrede på Christiansborg. Der står nemlig – frit oversat – at Søren Brostrøm skal sætte sin faglighed til side til fordel for det “ekstreme forsigtighedsprincip”, som regeringen styrede efter, da Danmark blev lukket ned.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt siger til Politiken, at det er forkert, at en departementschef skriver sådan til direktøren for Sundhedsstyrelsen.

“Jeg bliver mere og mere undrende over alle de faktuelle ting, vi får adgang til, i takt med at I medier søger aktindsigt. Vi føler os ført lidt bag lyset i forhold til, at vi alle sammen var med til i starten at sikre de her hastebehandlinger. Så man bliver altså lidt undrende over den måde, det er gjort på, og det er nogle af de ting, vi er nødt til at få en kommission til at se på,” siger DF-ordføreren.

“Vi føler os ført lidt bag lyset”

Liselott Blixt, sundhedsordfører (DF), til Politiken

Tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Schmidt, siger til Politiken, at hun aldrig før har set så direkte en ordre til at tilsidesætte proportionalitetsprincippet.

“Hensynet til proportionalitet er jo en sundhedsfaglig kontrol af at der ikke udøves magt, uden det er rimeligt og nødvendigt,” siger hun.

Læs mere i Politiken her (Kræver abonnement)

Jens Henrik Thulesen Dahl, kommunal- uddannelses- og forskningsordfører. Foto: Steen Brogaard

DF glæder sig over aftale om flere lærepladser

Regeringen og arbejdsmarkedets parter fordeler nu et overskydende beløb på 5,4 milliarder kroner til danske virksomheder for at sikre flere lærepladser.

LÆREPLADSER | Beskæftigelsesministeriet oplyser torsdag aften til Ritzau at regeringen og arbejdsmarkedets parter nu fordeler 5,4 milliarder kroner til virksomhederne for at sikre flere lærepladser.

Det er penge, som arbejdsgiverne over en årrække har betalt for meget til en obligatorisk ordning, der skal sørge for, at det ikke er for dyrt at have lærlinge og elever.
Coronakrisen har medført, at antallet af lærepladser er styrtdykket, men nu kommer aftalen altså de unge til hjælp..

Dansk Folkepartis erhvervsskoleordfører Jens Henrik Thulesen Dahl tager godt imod aftalen.

“Vi er rigtig glade for aftalen. Vi har selv ønsket at regeringen ville tage fat i parterne og få en aftale på plads. Nu kan pengene gøre gavn og hjælpe med at sikre lærepladser, som mange unge savner,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl til ditoverblik.

Kristeligt Dagblads forsidehistorie i torsdagsavisen, som social- og inderigsministerens særlige rådgiver ikke brød sig om.

Ministers spindoktor forsøgte at få ændret artikel med kritik af lovforslag

Social- og indenrigsminister Astrid Krags særlige rådgiver ville have Ritzau til at ændre vinkling i artikel fra Kristeligt Dagblad. “Dybt problematisk,” mener Kristeligt Dagblads chefredaktør

SPINDOKTOR | Social- og indenrigsminister Astrid Krags spindoktor brød sig ikke om den vinkel, som Kristeligt Dagblad torsdag havde valgt at lægge på sin tophistorie, der handlede om et nyt lovforslag fra ministeren. Derfor kontaktede hun onsdag aften nyhedsbureauet Ritzau for at få bureauet til at ændre i artiklen, inden den blev udsendt via Ritzaus delingstjeneste. Det skriver Kristeligt Dagblad med Ritzau som kilde.

Lynne Birch Hansen, som er særlig rådgiver – spindoktor – for Astrid Krag, mente, at Kristeligt Dagblad havde misforstået lovforslaget, der handler om, at borgere med svære handicap skal kunne få dispensation til hjælp til støtte og overvågning om natten. Kristeligt Dagblad havde nemlig valgt at vinkle kritisk på, at dispensationen kun vil kunne gives, hvis en læge vurderer, at vedkommende vil dø indenfor to år. En opgave, som Lægeforeningen er kritisk overfor.

Spindoktoren kunne ikke påpege faktuelle fejl i artiklen, men hun mente den var “meget misvisende” og ville derfor have den lavet om. Det blev dog afslået af Ritzau.

Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjergager kalder det dybt problematisk, at regeringens korps af spindoktorer og presserådgivere vil blande sig i, hvad pressen offentliggør.

”Jeg har aldrig før oplevet, at en repræsentant for en regering har forsøgt at gribe ind i publiceringen af en artikel på denne måde. Der er desværre en tendens til, at politikere og myndigheder herhjemme og i udlandet i stigende grad blander sig i pressens indre forhold, og det er bekymrende,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her (kræver abonnement)

René Gade præsenterer sit nye parti på Rådhuspladsen i København fredag morgen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Tidligere MFer for Alternativet René Gade stifter “Lykkepartiet”

Det tidligere folketingsmedlem for Alternativet, Rene Gade, har fredag formiddag lanceret et nyt parti, hvor man må mene, hvad man har lyst til

PARTISTIFT | Endnu en nyt parti har set dagens lys. Denne gang er det tidligere folketingsmedlem for Alternativet, Rene Gade, der har stiftet “Lykkepartiet”, der ikke har nogen ideologi og vil tillade sine kandidater indenfor meget brede rammer at mene, hvad de vil.

“Vores holdninger er ikke bedre end andres. Vi er forskellige og parate til at blive klogere på hinandens viden og egne blinde vinkler,” lyder det bl.a. fra partiet, der har sloganet “Trygge når vi går i seng og frie når vi vågner”.

“Vi er ikke styret af nogen ideologi. Når vi ser på opgaverne, går vi nysgerrigt til dem med inddragelse og kritiske spørgsmål og uden foruddefinerede svar. Vi har ingen vælgerorganisation. Vi har intet partiprogram. Vi har kun vores folkevalgte politikere som medlemmer. De arbejder for hele befolkningen ved at stille op hos Lykkepartiet,” skriver partiet.

Partistiteren René Gade sad i Folketinget for Alternativet fra 2015 til 2019 . Han stillede ikke op ved valget i juni 2019 og meldte sig i juli samme år ud af Alternativet.

ANDRE NYHEDER

Superligaen startede op igen torsdag aften med en kamp mellem AGF og Randers, som endte 1-1. I næste uge starter kvinders bedste række, Gjensidige Kvindeliga. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DR: Kvindernes bedste fodboldrække lander ny tv-aftale: Kampe vises på Eurosport

DR: Nedlukning har givet største arbejdsløshed i syv år

TV2: Hesteejer fandt heste mishandlet

TV2: Danmarks største vikingeborg fundet: – Det er vildt, at ingen har opdaget den før

TWITTER & FACEBOOK

Peter Skaarup på Twitter om afsløringen af, at Sundhedsministeriets departementschef bad Sundhedstyrelsens dirketør om at sæte sin faglighed til side:

Hans Kristian Skibby om samme sag – på Twitter: