“Helt vildt”: Nyt EU-budget vil koste Danmark næsten 7 mia. kr. ekstra

0
6612
EU-kommissionens med formand Ursula von der Leyen i spidsen vil have hævet EU-budgettet med mange milliarder. Danmark skal betale 6,7 milliarder kr. mere årligt, hvis det står til kommissionen. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

EU-kommissionens forslag til nyt budget vil øge den danske EU-regning med 34 procent. DF: Regeringen bør sige klart nej

Det bliver markant dyrere for Danmark at være medlem af EU, hvis EU-kommissionens nye budgetforslag bliver vedtaget. Finansministeriet har regnet på forslaget, og “med betydelige forbehold” anslår ministeriet, at den danske EU-regning vil vokse med 6,7 milliarder kroner årligt hvert år i perioden 2021-2027. I forvejen er Danmarks EU-kontingent på ca. 19,7 milliarder kroner, så der er tale om en stigning på 34 procent.

“Helt vildt! Regeringen bør sige klart NEJ!,” lyder kommentaren fra Dansk Folkepartis EU-parlamentsmedlem Peter Kofod på Twitter.

Peter Kofod på Twitter.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl følger op:

“Jo helt vildt. Selv hvis det ender med et typisk eu-kompromis, der får tallet lidt ned…. Danmark må sige klart nej tak,” skriver han.

Morten Messerschmidt, DFs EU-ordfører, skriver kort og godt på Twitter:

“Read my lips: V-E-T-O. Kom nu @NWammen & @JeppeKofod” (Twitter-henvisning til finansminister Nicolai Wammen og udenrigsminister Jeppe Kofod, red.).

Indtil videre siger Nicolai Wammen, at den danske regering vil arbejde for at få budgettet ned:

“Vi bliver nødt til at se grundigt på, om pengene kan bruges mere fornuftigt i EU-budgettet, og om vi kan få bragt regningen ned,” siger finansministeren i en pressemeddelelse.

Finansministeriets beregninger

Oveni udvidelsen af EU-budgettet er der udsigt til yderligere en regning til Danmark på 2,1 mia. kroner årligt i perioden 2028-2058. Så meget vil det nemlig i følge Finansministeriet koste Danmark i afdrag på lån, hvis EU-kommissionens forslag om en genopretningsfond efter coronakrisen på 750 mia. euro bliver gennemført. Står det til kommissionen skal fonden, der skal hjælpe EU-landene gennem coronakrisen med hhv. støtte og lån, nemlig finansieres på de internationale lånemarkeder, og disse lån skal betales tilbage fra 2028.

Morten Messerschmidt opfordrede i sidste uge regeringen til at nedlægge veto mod den planlagte fond:

“Veto er det eneste, som man har respekt for i EU-systemet,” sagde han til ditoverblik.

Læs mere her: Messerschmidt til regeringen: Nedlæg veto mod EU’s gigantiske redningspakke