Talsmand for Black Lives Matter beskylder Amnesty for racisme

0
5041
Black Lives Matter Denmarks talsmand Bwalya Sørensen taler ved dagens demonstration i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Black Lives Matter Denmarks talsmand Bwalya Sørensen beskylder Amnesty Ínternational for både at lyve og for ‘white supremacy’ og racisme. Årsag: Amnesty var ved at arrangere en antiracistisk demonstration i Aalborg sammen med lokale gymnasieelever, uden om Black Lives Matters

Talsmanden for den danske afdeling af Black Lives Matter (BLM-DK), Bwalya Sørensen, skyder nu med skarpt mod Amnesty International. I interviews med hhv. BT og det venstreorienterede site Solidaritet.dk angriber hun en repræsentant for Amnesty International i Aalborg for at lyve, være racistisk og for at repræsentere et “hvidt overherredømme”.

Årsag? Amnesty International var ved at arrangere en antiracistisk demonstration i Aalborg sammen med lokale gymnasieelever, et arrangement de måtte opgive, fordi Black Lives Matter ville lave deres egen demonstration i Aalborg samme dag.

Bwalya Sørensen mener, at Amnesty har forsøgt at “voldtage” de sortes sag, og hun afviser Amnesty-repræsentanten Hans Hyttels forklaring om, at eleverne fra Aalborg Katedralskole var først ude med initiativet og at de havde forsøgt at invitere Bwalya Sørensen til at tale ved deres demonstration:

“Han lyver lodret. Vi var faktisk først. Det racistiske i alt der her er, at man tror på ham, og kriminaliserer BLM. Men at lyve – lodret løgn – og starte en svinekampagne, fordi Black Lives Matter gerne vil holde en… trommeslag….Black Lives Matter kamp-event. Og så skal hvide mennesker jage os væk. Det er ‘white supremacy’ og racisme, misogynistisk svineri (misogynistisk = had eller meget stærke fordomme over for kvinder, red.) for at sige det mildt,” siger hun til Solidaritet.

“Det er ‘white supremacy’ og racisme, misogynistisk svineri for at sige det mildt”

Bwalya Sørensen, Black Lives Matters Denmark, til Solidaritet.dk

Hans Hyttel siger i en skriftlig kommentar til solidaritet.dk, at han er meget skuffet over forløbet. I følge Solidaritets udlægning af forløbet, hørte de først fra Bwalya Sørensen efter nogle dage, og det var ved meldingen om, at Black Lives Matter ville holde deres egen demonstration. Hans Hyttel skrev derefter til Black Lives Matter og opfordrede dem til at flytte deres demonstration til en anden dag. Men i stedet skrev Bwalya Sørensen lørdag på Facebook, at der kun blev én demonstration i Aalborg – nemlig den som BLM stod for.

Black Lives Matter Denmark demonstrerer i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

“Amnesty har kun hvide ansatte”

Til Solidaritet.dk siger hun, at dette er de sortes sag, og at Amnesty bare kunne have valgt at bakke op om Black Lives Matters demonstration, i stedet for at  være med til at arrangere sin egen demonstration.

“Amnesty har KUN hvide ansatte. Ingen bare ½ brune. Vi KAN ikke co-hoste denne type BLM-protest med dem eller andre. Men vi blev ikke spurgt. Igen. Hvorfor kunne Amnesty ikke bare bakke op?,” siger Bwalya Sørensen.

Overfor BT skærper hun retorikken yderligere. Amnesty består kun af hvide, de “voldtager” de sortes sag og Hans Hyttel er racistisk, siger hun, i følge BT. Senere i interviewet skyder talsmanden så også på BT. Inden hun smækker røret på, siger hun i følge avisens referat:

“Hvorfor skal I på B.T. alle være hvide? Hvor mange farvede har I ansat? Hvorfor skal I kidnappe agendaen?”.

Særlige regler for hvide til demonstration

Tidligere i dag kom det frem, at Black Lives Matter ved søndagens store antiracistiske demonstration i København havde lavet særlige retningslinjer for hvide. De skulle holde sig i baggrunden, de skulle ikke råbe med på alle kampråb og de skulle ikke tale med pressen. Hun bad også under demonstrationen hvide demonstraner om at flytte sig for de sorte:

“Vi vil gerne have ‘black people’ op foran ved bannerne. Vi ved godt, at der har været forargelse omkring det, men vi er ligeglade,” forklarede hun til BT.

I sidste uge vakte Bwalya Sørensen opsigt, da hun ved en anden demonstration fik forsamlingen til at råbe med på “Lock them up” – lås dem inde – om Inger Støjberg, Pernille Vermund og Mattias Tesfaye. Hun forklarede efterfølgende, at råbene skulle forstås symbolsk.

Bwalya Sørensen, talsmand for den danske afdeling af Black Lives Matter, under sidste uges demonstration foran Christiansborg, hvor hun fik deltagere til at råbe med på “lock them up” om Inger Søtjberg, Pernille Vermund og Mattias Tesfaye. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Pia Kjærsgaard: Hvornår tager venstrefløjen afstand?

Bwalya Sørensens optræden har udløst skarp kritik fra flere politikere. Pia Kjærsgaard skrev tirsdag sådan her på Twitter:

“For meget!! Denne Bwalya Sørensen er konstant fuldstændig gal på den ! Hvornår tager venstrefløjen utvetydig afstand fra hende og hendes metoder?”.

Læs Solidaritet: Demonstration i Aalborg aflyst efter pres fra Black Lives Matter Denmark

Læs BT: Talskvinde for Black Lives Matter i vredesudbrud: Kalder Amnesty for racister

Læs også: Hvide skulle holde sig i baggrunden til demonstration imod racisme