Hvide skulle holde sig i baggrunden til demonstration imod racisme

0
10274
Omkring 15.000 mennesker deltog forrige søndag i en demonstration mod racisme i København, arrangeret af den danske afdeling af Black Lives Matter. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Black Lives Matter lavede særlige etikette-regler for hvide demonstranters optræden under søndagens antiracistiske demonstration i København. Dybt rystende og meget udansk, siger debattøren Jeppe Søe til BT

Forud for søndagens store Black Lives Matter-demonstration i København imod racisme, udsendte arrangørerne særlige krav til hvide personer, der deltog i demonstrationen. Det skriver BT. Under overskriften “Protest etikette for hvide mennesker” blev der på Instagram delt en række række råd til hvide demonstranter: De skulle ikke iværksætte kampråb, ikke tale med pressen og ikke råbe med på alle kampråb. Bwalya Sørensen, der er talsmand for Lives Black Matter i Danmark, kom desuden med dette budskab til hvide deltagere under demonstrationen:

“Flyt jer venligst. Flyt jer. Hvide mennesker – stil jer her”.

Til BT forklarer Bwalya Sørensen, hvorfor hun kom med denne opfordring:

“Vi vil gerne have ‘black people’ op foran ved bannerne. Vi ved godt, at der har været forargelse omkring det, men vi er ligeglade”.

 

Etikettereglerne for hvide demonstranter. Fra Instagram.

“Dybt rystende”

Debattøren og journalisten Jeppe Søe er blandt de forargede. Han finder etikette-reglerne udanske og i strid med hele formålet med demonstrationen:

“Jeg er dybt rystet, og jeg synes, at det er meget udansk. Jeg går meget ind for denne her sag, og hvis jeg ikke havde boet i Aalborg, og der var corona, så ville jeg gerne til demonstration, men ikke hvis jeg havde læst, at der gjaldt andre regler for hvide mennesker. Det taler jo netop mod sagen,” siger Jeppe Søe til BT.

Overskrift i dagens udgave af BT: Racisme ved demonstration mod racisme.

Han reagerer også skarpt på et budskab fra arrangørerne om at “pressen er mere komfortable med at tale med hvide mennesker”.

“Det er dybt rystende, at en organisation kan få sig selv til at skrive sådan noget,” siger han.

Søndagens Black Lives Matter-demonstrationen samlede omkring 15.000 mennesker midt i København. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Pia Kjærsgaard: Hvornår ager venstrefløjen afstand?

Sagen har også udløst politiske reaktioner. De Konservative Rasmus Jarlov skriver på Twitter:

“Jeg har muligvis ikke det skarpeste syn for usynlig strukturel racisme. Men jeg kan godt genkende åbenlys racisme, når jeg ser det. BLM (Black Lives Mater, red.) bliver dummere og dummere”.

DFs Pia Kjærsgaard efterlyser, at venstrefløjen tager afstand fra Bwalya Sørensen:

“For meget!! Denne Bwalya Sørensen er konstant fuldstændig gal på den ! Hvornår tager venstrefløjen utvetydig afstand fra hende og hendes metoder?”.

“Lås Støjberg, Tesfaye og Vermund inde”

Det er blot en uge siden, at Bwalya Sørensen vakte forargelse, da hun ved en demonstration foran Christiansborg fik forsamlingen til at råbe med på “Lock them up” – lås dem inde – om Inger Støjberg, Pernille Vermund og Mattias Tesfaye.

Bwalya Sørensen, talsmand for den danske afdeling af Black Lives Matter, under sidste uges demonstration foran Christiansborg, hvor hun fik deltagere til at råbe med på “lock them up” om Inger Søtjberg, Pernille Vermund og Mattias Tesfaye. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Bwalya Sørensen forklarede efterfølgende til Berlingske, at budkabet ikke skulle forstås bogstaveligt:

“Det var et symbolsk slogan, at vi siger »lock her up«. Det er ikke fordi, vi synes, at de skal i fængsel. Selvfølgeligt ikke,” sagde hun.

På Berlingskes spørgsmål om hvorfor de så råbte “lock her up” om Inger Støjberg, svarer Bwalya Sørensen ved at sammenligne den tidligere udlændinge- og integrationsminister med betjenten, som med sin voldsomme anholdelse slog afroamerikaneren George Floyd ihjel i Minnesota:

“Det handler om, at en minister kan handle ulovligt i Danmark og slippe afsted med det, og man kan se på hendes ansigt på samme måde som den betjent, der dræbte George Floyd, at han troede, at han kunne slippe af sted med det. Det handler om, at det skal have konsekvenser at bryde loven,” forklarede Bwayla Sørensen.

Inger Støjberg kommenterede efterfølgende Bwalya Sørensens aktion sådan her på Facebook:

“Hold da op! Det er godt nok skræmmende, hvad den yderste venstrefløj kan finde på”.

Læs mere i BT her

Læs også: Kristian Thulesen Dahl: Grotesk at se 15.000 mennesker stå tætpakket til demonstration midt under coronaen