Regeringen lægger an til kovending: Vil bruge flere penge på EU

0
1265
Finansminister Nicolai Wammen (S) undlod at gentage rgeringens gamle krav om at EU-budget på maximalt 1,00 % af bni, da han mandag var til møde med Folketingets Europaudvalget. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I følge Jyllands-Posten bløder den danske regering op på sit krav om, at EUs budget ikke må overstige 1,00 af bni. Virkelig problematisk, siger DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt

Den danske regering har hidtil stået stejlt på et krav om, at EUs budget ikke må overstige 1,00 pct. af EUs bruttonationalprodukt (bni). Men nu bløder regeringen op. Jyllands-Posten har set et papir fra Finansministeriet, hvor der står, at regeringen skal arbejde for, at udgiftsniveauet i budgettet kommer “så tæt på 1.050 mia. euro som muligt”. Det svarer til 1,03 af EU’s bni. Det er stadig mindre end EU-kommiussionens udspil på 1.100 milliarder euro, der er svarer til 1,08 pct. af bni, men en del højere end 1,00.

At regeringen lægger op til et kursskifte, fremgik at et møde i Folketingets Europaudvalg mandag. Her undlod finansminister Nicolai Wammen (S) at gentage regeringens krav om 1,00. I stedet brugte han en rundere formulering:

“Vi synes, der skal være et EU-budget, der kan løse opgaverne, men som ikke skal være større end nødvendigt,” sagde Nicolai Wammen, i følge Jyllands-Posten.

Dansk Folkepartis EU-ordfører kritiserer regeringens nye kurs:

“Det her er begyndelsen på en gigantisk kovending. Hvis det gamle budgetforslag var gak, som statsminister Mette Frederiksen sagde, så må det her være en åben erkendelse af, at regeringen selv er gakgak,« siger EU-ordfører Morten Messerschmidt (DF) til Jyllands-Posten – og fortsætter:

“Det her er begyndelsen på en gigantisk kovending”

Morten Messreschmidt, EU-ordfører (DF), til Jyllands-Posten

“Det er virkelig problematisk. Selvfølgelig økonomisk, fordi det bliver dyrere for Danmark, men også i forhold til den almindelige tillid til regeringen. Hvordan kan man være sikker på, at den fører en hård EU-linje, når den bøjer af, så snart det begynder at spidse til?,” siger Messerschmidt.

Læs mere i Jyllands-Posten her (kræver abonnement)