Messerschmidt: Albanien hører ikke hjemme i EU

0
9016
Moskeen i Shkodra i Albanien.

Dansk Folkeparti vil have regeringen til at nedlægge veto mod en kommende optagelse af det muslimske Albanien. Men regeringen har skiftet kurs og ventes nu at godkende forhandlinger med Albanien

Det er bare fem måneder siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) udtalte til Jyllands-Posten, at det var “en mærkelig priotering” og “en mindre væsentlig diskussion”, når man i EU drøftede optagelse af Albanien.

Men nu har regeringen skiftet kurs. I følge Ritzau ventes statsminister Mette Frederiksen torsdag at sige ja på Danmarks vegne til, at EU forhandler videre om optagelse af både Nordmakedonien og Albanien.

Men det er den helt forkert vej at gå, mener Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt. Han undrer sig over statsministerens kursskifte og fastslår, at Danmark burde nedlægge veto mod optagelse af Albanien.

“For mig at se, hører Albanien ikke hjemme i EU. Det er et muslimsk land, som godt nok har en sekulær tilgang til tingene, men som minder om et mini-Tyrkiet. Albanien har historisk været en del af Osmanner-riget. Det har kulturelle træk, der ikke hører hjemme i dét, jeg vil betragte som Europa. Vi har ikke brug for at invitere yderligere tre millioner muslimer ind i EU,” siger Morten Messerschmidt.

Skal ikke gentage fejl

Udenrigsministeren sendte i sidste uge et notat til Folketingets Europaudvalg om optagelsesforhandlinger. Her henvises til en rapport fra EU-Kommissionen, der viser, at Albanien gør fremskridt i forhold til korruption og organiseret kriminalitet, bl.a. har en kontrolproces ført til, at der er blevet fyret korrupte dommere og anklagere.

Danmark og flere andre lande stiller dog krav om yderligere demokratiske og retlige reformer, før det kan komme til egentlige optagelsesforhandlinger for Albanien, skriver udenrigsministeren.

Det beroliger dog ikke Morten Messerschmidt. Han sammenligner situationen med Bulgarien og Rumæniens optagelse i EU i 2007:

”Dengang gennemførte man også en masse reformer inden optagelsen, og da man så var kommet ind i varmen, gik det hele i stå og noget blev endda sat tilbage. Den fejl skal man ikke gentage. Slet ikke med et land, som er endnu fattigere end Bulgarien og Rumænien,” siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt, klima- energi og EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Vred premierminsiter

Mette Frederiksens udtalelser til Jyllands-Posten i oktober faldt i forbindelse med et EU-topmøde. De udløste vrede fra Albaniens premierminister Edi Rama, men han kan glæde sig over, at Danmarks statsministeren nu ser anderledes på tingene i dag. Det frustrerer til gengæld Morten Messerschmidt:

”Først holder man den idealistiske fane højt og er tæt på at ville nedlægge veto, men så vil man ikke gøre sig ud-til-bens i EU-systemet, og så ændrer man kurs. Det er ærgerligt og bekymrende,” siger Morten Messerschmidt.

Hvad med Nordmakedonien – er det ok, at det bliver optaget?

”Det er en anden problemstilling. Nordmakedonien er et ortodokst, kristent land. Det er kulturelt tæt knyttet til Grækenland og dermed Europa. Men jeg synes stadig, at vi skal være meget påpasselig,” siger Morten Messerschmidt.