Kineserne skjuler nye corona-smittede

0
3258
Folk i det centrale Kina har nu fået lov at tage tilbage på arbejde og benytte offentlige transportmidler. Foto: STR / AFP) / China OUT

Den kinesiske mur åbner for turister og bilerne begynder igen at køre i Wuhan, hvor denne corona virus dukkede op. Men kineserne skjuler nye smittede

Det er et af de få uafhængige kinesiske medier Caixing, der har gravet tallene frem. Mens de kinesiske myndigheder frem til søndag hævdede, at der ikke er nye smittede i området ved Wuhan, så finder deres egne læger stadig et tocifret antal nye smittede hver dag. Men de kommer ikke med i statistikken, fordi de angiveligt ikke har nogen symptomer.

Der er ikke et stort tal og kineserne arbejder fortsat hårdt for at opspore nye smittede og spærre dem inde. Men som Caixing skriver, så udgør de smittede stadig en risiko for at sygdommen vender tilbage. Samtidig kritiserer mediet de kinesiske myndigheder for at pynte på tallene for igen at få gang i økonomien.

De kinesiske myndigheder har selv sendt de ekstra læger og andet sundhedspersonale hjem, som var blevet udkommanderet til Wuhan. Mere end 12.000 er blevet sendt tilbage til andre egne af Kina, mens styret i Beijing praler af at have fået sygdommen under kontrol. Men det lokale styre har bedt de særlige enheder, der opsporer og indespærrer smittede, om at blive og fortsætte deres arbejde.

Det er de kinesiske myndigheder, der selv har fundet på den særlige definition, hvorefter en smittet ikke tæller med i statistikken, så længe symptomerne er svage eller fraværende. Foreløbige tal fra Kina sandsynliggør, at så mange som 59 procent af de smittede falder i den kategori. Dermed kan antallet af smittede i Kina være mere end dobbelt så stort, som Beijing indrømmer.

Gadeliv i Shanghai. Foto: NOEL CELIS / AFP

Løj med WHO’s hjælp

Samtidig med den historie viser en anden sag, at FNs verdenssundhedsorganisation WHO længe hjalp kineserne med at få coronavirus til at virke mere ufarlig. Det er det uafhængige amerikanske medie freepressers.com, der har set på, hvad der skete i de første, afgørende uger af januar. Deres gennemgang sætter WHO i et dårligt lys.

De første rapporter om en særlig sygdom i Kina nåede WHO i Geneve nytårsaftensdag. Samtidig sendte myndighederne i Taiwan, der samme dag var begyndt at tjekke rejsende fra Kina for den nye, mystiske sygdom, stærke advarsler til WHO. Selvom sygdommen ikke havde noget navn, viste deres test, at den var meget smitsom.

Alligevel blev WHO helt frem til den 12. januar ved med at gentage Beijings påstand om, at denne nye virus ikke kunne smitte fra menneske til menneske. Beijing ser Taiwan som en del af Folkerepublikken og forhindrer, at landet kommer med i FN’s organisationer som WHO. Derfor kommer advarsler fra Taiwan ad andre kanaler, og beskeder, som landet har brug for, bliver bare sendt til Beijing.

Alligevel blev WHO helt frem til den 12. januar ved med at gentage Beijings påstand om, at denne nye virus ikke kunne smitte fra menneske til menneske.

Kina har langt mere magt i organisationer som WHO end hvad det gigantiske land ellers har ret til. Så mange lande er afhængige af kinesernes penge, at de må støtte dem i blandt andet FN. Ikke bare lande i den tredje verden, men også europæiske lande som Grækenland og Portugal har lånt så mange penge, at de nu lader sig presse til diplomatisk at gøre hvad Beijing giver dem besked.

Shanghai. Foto: REUTERS/Aly Song