Merkels kamp mod corona er en kamp mod tyskerne

0
1896
Den tyske kansler Angela Merkel afviser at lempe på coronarestriktionerne, selv om smittetallene i Tyskland er faldet markant de seneste dage. REUTERS/Fabrizio Bensch

3371 nye smittede med Covid-19 i Tyskland i dag – en tredjedel af toppen fra juledagene. Alligevel vil kansler Angela Merkel ikke lempe på restriktionerne

Også i Tyskland er regeringslederen overbevist om, at hun alene ved, hvad der er godt og rimeligt under corona epidemien. Egentlig er det de 16 delstater, der suverænt afgør, hvilke restriktioner der skal gælde i deres stat under corona epidemien. Men den overmægtige kansler Angela Merkel har efterhånden fået delstaterne til at følge samme restriktioner, selvom problemerne med Covid-19 er ganske forskellige fra delstat til delstat.

På et nyt rabaldermøde i morgen med ministerpræsidenter fra delstaterne vil kansleren igen kæmpe for sin forestilling om, at restriktioner er godt og at lempelser er et ord, der ikke findes på tysk. Avisen Bild taler om restriktioner uden ophør – endlos Restriktionen, som det hedder i avisens spalter. Avisen har skaffet sig det papir, som kanslerens kontor forsøger at skabe enighed om inden mødet i morgen – og det er trist læsning for frihedshungrende tyskere.

Et helt afsnit om mulige lempelser i de amter og delstater, der klarer sig bedst, blev mandag aften simpelthen strøget. Til gengæld fastslår dokumentet, at de nuværende restriktioner skal fortsat gælde – uden at sætte slutdato på. Der står blot: „Die Beschlüsse der Bundeskanzlerin und der Regierungschefinnen und Regierungschefs bleibt weiterhin gültig“ – i oversættelse: Forbundskanslerens og ministerpræsidenternes beslutninger gælder fortsat.

Tyskerne må indstille sig på, at de skal vaccineres med Astra Zenecas vaccine. Foto: ALAIN JOCARD / AFP

Sparer på vaccinen

På de sociale medier er det pæneste udtryk, der bruges om kansleren, at hun er verdensfjern. Sprogbruget rækker over ord som diktator til udtryk, som Twitter og Facebook ville forbyde, hvis de blev sagt om for eksempel den nye amerikanske præsident. Men måske forstår de sociale medier, at de intet kan stille op mod den voksende vrede i Tyskland.

I forvejen er tyskerne vrede over at den tyske regering ikke kan skaffe nok vacciner – og at den sparer på dem. I tyske medier cirkulerer priserne på de enkelte vaccinedoser siden december, hvor en belgisk vicefinansminister, Eva De Bleeker, kom til at skrive det i et tweet. Mens lande som USA bruger løs af Pfizers vaccine til 90 kroner per dosis og Modernas, der koster halvanden gange så meget, så skal tyskerne nøjes med den fra Astra Zeneca.

Igen ifølge den belgiske tweet, der siden er fjernet fra tjenesten, koster den britiske-svenske vaccine kun godt 13 kroner. Vaccinen, der er klart ringere end konkurrenternes, bliver i årets andet kvartal lige så meget brugt som Pfizers. Der altså det, som den rige tyske stat synes dens borgere er værd, lyder kommentarerne på de sociale medier.

Kilder: Bild, Spiegel, Welt, kommentatorer på sociale medier