Partier kritiserer sundhedsminister: Han mangler respekt for Folketinget

0
2943
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kritiseres fra højre og venstre efter udtalelser om, at de øvrige partier udviser manglede vilje til at tage ansvar for coronahåndteringen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

”Det er simpelthen en katastrofe for vores demokrati, at han tænker sådan om Folketinget og håner os så nedladende,” siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl om sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der i TV-debat beskyldte Folketingets partier for at være uansvarlige

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) beskyldes for at være både hånlig, nedladende og “magtarrogant”, efter at han i sidste uge kritiserede de øvrige partier i Folketinget for “gang på gang” at undslå sig ansvaret for håndteringen af coronakrisen.

Kritikken faldt i “Debatten”, der blev sendt torsdag aften på DR2. Her lod Magnus Heunicke forstå, at regeringen er den ansvarlige, mens de øvrige partier optræder uansvarligt i håndteringen af coronapandemien.

“Vi møder gang på gang – også her i dag – at man ikke rigtig er klar til at tage det ansvar. Okay, fint vi (regeringen, red.) tager ansvaret for det, for vi står midt i en pandemi,” sagde ministeren i tv-debatten, hvor han sammenlignede forårets forhandlinger om genåbningen af Danmark med ”Hjallerup Marked”.

”Måske er de uger det øjeblik i min tid i Folketinget, hvor jeg blev mest skuffet og ked af det over at gå på arbejde. For så skulle jeg til møde hos kulturordførerne, som alle ville have åbnet alt – alle teatre, al sport, al superliga. Så kom jeg videre over til erhverv, som ville åbne alt. Så kom jeg videre over til andre, som ville have åbnet alt,” sagde Heunicke, som bl.a. diskuterede med Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Mangler respekt for Folketinget

Berlingske har talt med partier på begge sider af midten om Magnus Heunickes udtalelser, og kritikken er hård fra begge fløje.

Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen mener, at sundhedsministeren udviser manglede respekt for Folketinget. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen siger, at udtalelserne “vidner om meget lille forståelse for folkestyre og om en kolossal magtfuldkommenhed, der er ved at køre helt af sporet”.

“Det vidner om meget lille forståelse for folkestyre og om en kolossal magtfuldkommenhed”

Jakob Ellemann-Jensen, Venstres formand, til Berlingske

SFs formand Pia Olsen Dyhr finder det “ærgerligt at ministeren underkender den fælles indsats”. Den konservative formand Søren Pape Poulsen mener, at sundhedsministeren burde skamme sig, og DFs formand Kristian Thulesen Dahl, som var mål for noget af Heunickes kritik, mener, at ministerens udtalelser er et kæmpe demokratisk problem:

“Det er horribelt, skræmmende og simpelthen en katastrofe for vores demokrati, at han tænker sådan om Folketinget og håner os så nedladende. Han forsøger helt kynisk at spekulere i, at danskerne rykker sammen i en krise, og så skal vi andre udstilles som sådan nogle Christiansborg-fnidrende tosser, der ikke er modne til det tunge slæb,” siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Avisen har spurgt DF-formanden, om ministeren ikke har en pointe med, at der kan sognerådspolitik i den, på et tidspunkt, hvor hele samfundet er på spil. Til det siger Kristian Thulesen Dahl:

”Det synes jeg faktisk ikke. Hele ideen er, at vi hver især er valgt til at repræsentere forskellige synspunkter”.

Sundhedsministeren forsøger at udstille os andre som nogle Christiansborg-fnidrende tosser, der ikke er modne til det tunge slæb, siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

 

Heunicke: Jeg har dyb respekt for partierne

Sundhedsministeren afviser, at han mangler respekt for Folketinget. I et skriftligt svar til Berlingske skriver Heunicke – eller en af hans pressemedarbejdere – at han har ”dyb respekt for partierne, deres politiske ønsker og den parlamentariske proces”. Men foråret var en særlig situation, som “ikke kan sammenlignes med normale politiske forhandlinger, hvor alle partier skal have en luns, før de går ud af lokalet,” står der i svaret fra ministeren.

Artiklen i Berlingske kan læses her

Debatten på DR2 kan ses her