Medier: Clinton mod Trump ved næste præsidentvalg

0
2581
Donald Trump samlede lørdag tusindvis af tilhængere til et rally på Canyon Moon Ranch i Florence, Arizona. Foto: Robyn Beck / AFP

Næste præsidentvalg i 2024 kan nemt blive en gentagelse af 2016 med Donald Trump mod Hillary Clinton

Til den tid vil begge kandidater være i slutningen af halvfjerdserne, men i mangel af stærke, yngre udfordrere så ser de amerikanske medier en reprise som den mest sandsynlige variant. Avisen Wall Street Journal skriver, at ”det utænkelige pludselig er blevet muligt: et comeback for Hillary Clinton.” Også britiske Telegraph har fået øje på det utænkelige og dets kommentator slår fast, at det er så meget mere utroligt i betragtning af, hvor upopulær den tidligere udenrigsminister egentlig er.

Ifølge avisen New York Post er Hillary Clinton allerede i gang med at forberede sit comeback og får hjælp fra en af det demokratiske partis stærkeste kort: hendes egen mand. Bill Clinton er for mange amerikanere indbegrebet af gode, gamle dage med en stærk økonomi og en venlig tone i det politiske liv. Og ifølge en af hans tidligere, nærmeste medarbejdere, så er Bill Clinton manden bag en ny strategi for Hillary Clinton.

En veloplagt Donald Trump til sine tilhængere ved lørdagens møde i Arizona. Foto: REUTERS/Carlos Barria

I takt med at den siddende præsident tydeligt bliver stadig mere afhængig af de ekstreme kræfter i det demokratiske parti så vælger Hillary Clinton at gentage, at hun er moderat og midtersøgende. Logikken er, at for hver gang Biden taber endnu en sag, så vil hun stå stærkere. Denne stil førte hun frem i et vigtigt tv-interview i sidste måned og siden har alle medier forventet, at hun igen vil stille op.

Donald Trump har endnu ikke sagt, om han vil stille op ved næste præsidentvalget. Alligevel er han fortsat sit partis yndling – ifølge en meningsmåling fra Reuters ønsker mere end en hver anden republikaner (54 %) ham som deres kandidat i 2024. Og så længe Donald Trump står i kulissen klar til at starte igen, så er det nærmest selvmord for andre erfarne republikanske politikere at stille op.

Vicepræsident Kamala Harris’ chancer for at blive præsidentkandidat i 2024 vurderes som lig nul. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Harris ude

Præsident Joseph R. Biden er selv mere betydeligt mere upopulær end sin forgænger på samme tidspunkt i deres præsidentskab, og hans vicepræsident er i stadig stigende grad en belastning for både sit parti og sin chef. Kamala Harris er ifølge avisen Wall Street Journal direkte under angreb af Bidens folk, der beskriver hende som dysfunktionel. Hendes chancer for at blive demokraternes kandidat i 2024 er derfor lig nul.

De to er på katastrofekurs og demokraterne må forvente et voldsomt nederlag ved det såkaldte midtvejsvalg til november. Flere medier skriver, at hvis demokraterne bare kan holde nogle af deres mest sikre kredse, så er det en succes. Og det er den nedtur, der åbner vejen for Hillary Clinton.

Kilder: New York Post, New York Times, Telegraph, Reuters, WSJ