Mays egne konservative ønsker no-deal Brexit

0
926

Den britiske regering starter kampagne for at forberede briterne på et hårdt farvel til EU. Samtidig viser nye meningsmålinger, at et stort flertal blandt de konservative vælgere foretrækker et brud med EU fremfor den plan, deres egen premierminister Theresa May har foreslået

Tallene er overraskende klare. To ud af tre konservative vælgere (64 procent) foretrækker, at Storbritannien forlader EU uden en aftale. Blot 29 procent støtter Theresa May og hendes plan.

I meningsmålingen er vælgerne også blevet spurgt, om de hellere så vil blive i EU, men kun 15 procent ønsker at blive i EU efter en ny folkeafstemning. De øvrige vælgere foretrækker et farvel til EU uden aftale (57 procent), mens opbakning til regeringens plan svinder til 24 procent.

Undersøgelsen er foretaget af YouGov og er betalt af Rådet for Social og Økonomisk Research ESRC. Rådet har mere end 50 år på bagen og er overvejende finansieret af regeringen.

DUP nej

I parlamentet bliver det samtidig stadig tydeligere, at der ikke kommer et flertal for Mays Brexit plan. Mindst 100 af de konservative medlemmer er imod planen og senest har det nordirske støtteparti, DUP, meddelt, at det vil stemme imod aftalen. Mange Labour medlemmer foretrækker nok en forhandlet løsning med EU, men hele oppositionen ventes at stemme samlet imod planen i håb om at vælte regeringen.

Udmeldingen fra DUP kommer mindre end to uger før parlamentet skal stemme om planen og bliver set som et dødsstød for planen.

Skræmmekampagne

I den situation har regeringen begyndt forberedelserne til et brud med EU. En ny kampagne for skatteydernes penge skal fortælle briterne, hvor vanskeligt alt bliver udenfor EU. Politiet er under stor medieovervågning sendt på kurser for at kunne håndtere uroligheder, mens soldater bliver holdt i beredskab og ekstra færger er blevet charteret for millionbeløb.

Kampagnen omfatter også reklamer på radio og meddelelser via de sociale medier. Hovedbudskabet er, at briterne skal forberede sig på stribevis af problemer – lige fra at ens pas ikke længere er gyldigt til at ens medicin kan slippe op. Kampagnen bliver derfor af mange set som et forsøg på at skræmme tvivlere i parlamentet til alligevel at stemme for Mays plan.

”Regeringen har allerede brugt millioner på at reklamere for sin holdning til Brexit på de sociale medier. Nu vil den så bruge endnu flere skattepenge på at få folk til at glemme de store, åbne fejl i deres plan ved at advare om at en no-deal er en katastrofe, ” siger Virenda Sharma, medlem af parlamentet for Labour.