Rødt kort til spekulanter: Ny ordning skal forhindre, at ubeboelige huse lejes ud

0
1750
Merete Dea Larsen. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkeparti, Regeringen og Socialdemokratiet enige om ny anmeldelsesordning, som skal forhindre, at sundheds- og brandfarlige huse lejes ud til boliger

Det skal være slut med, at kyniske boligspekulanter opkøber ubeboelige huse på landet, som de udlejer til socialt belastede borgere.

Regeringen, Danske Folkeparti og Socialdemokratiet er blevet enige om en ny anmeldelsesordning, så udlejere kan tvinges til at anmelde, hvis de vil udleje visse boliger. Ordningen bliver frivillig for kommunerne, og den betyder, at en kommune kan kræve , at en udlejer skal underrette kommunen senest 30 dage før en bolig lejes ud. Dermed har kommunen tid til at undersøge, om huset er egnet til bolig.

Dansk Folkepartis boligordfører Merete Dea Larsen glæder sig over nye ordning. Hun er samtidig glad for, at den er frivillig.

”Det her er primært et problem i yderkommuner. Derfor ville det skabe et unødigt bureaukrati, hvis den skulle gælde for alle kommuner. Det vigtigste er at lave en ordning, som ubureaukratisk og effektiv og som har nogle stærke kontrol- og sanktionsmuligheder,” siger Merete Dea Larsen.

S: Nej til at samle sociale problemer

Socialdemokratiets Kaare Dybvad er også glad:

”I Socialdemokratiet er vi imod, at dem, der har de største sociale problemer, samles i nedslidte og skimmelramte huse i bestemte landsdele. Derfor er vi rigtig glad for den her aftale, der giver kommunerne mulighed for at forhindre det,” siger Kaare Dybvad.

Med den nye ordning følger også skrappere sanktioner: Hvis en udlejer blæser på de nye regler, udløser det en bødestraf. Og hvis en lejer må genhuses, fordi et hus er i for dårlig stand, vil det fremover ske på udlejerens regning.

”Det her er et rigtig godt redskab. Men det er nok naivt at tro, at det er nok. Derfor er jeg også meget lydhør, hvis kommunerne mener, at de har brug for flere redskaber,” siger Merete Dea Larsen.

“Jeg er meget lydhør, hvis kommunerne mener, at de har brug for flere redskaber”

Merete Dea Larsen, boligordfører (DF)