May overvejer at udskyde afstemning

0
1631
To og et halvt år efter den britiske folkeafstemning om brexit er regeringen i London fremme ved mållinjen: Den afgørende afstemning i parlamentet på tirsdag. Foto: TOBY MELVILLE/Ritzau Scanpix

Efter to klare nederlag i parlamentet i denne uge overvejer den britiske regering at udskyde tirsdagens afstemning om sin egen aftale med EU om Brexit. Premierminister Theresa May risikerer ellers at få et flertal på helt op til totredjedele af medlemmerne af parlamentet imod sig

May har sendt sine ministre ud i landet for at forklare om det gode ved aftalen. Ministrene har det tunge skyts med og taler om kollaps for den britiske valuta og nedtur for erhvervslivet, hvis ikke parlamentet vedtager Mays plan. Sundhedsminister Matt Hancock taler endda om, at det kan blive nødvendigt at rationere medicin, fordi vigtig medicin risikerer at strande i tolden, hvis det ender med et farvel til EU uden en aftale.

Britiske medier taler derimod om en kampagne, der er kørt af sporet, og hvor Theresa May må regne med at mindst 90 af hendes egne vil stemme imod hendes forslag. Det afgørende nederlag for Theresa May kom, da et flertal i parlament først tvang regeringen til at udlevere sine egne notater om forhandlingerne og derefter vedtog, at parlamentet vil høres, når der skal nye forhandlinger til. Især det første gjorde ondt, fordi det afslørede, at regeringen er klar over, at Nordirland under Mays aftale reelt forbliver i EU – og at der dermed kommer en toldmur imellem dele af Storbritannien.

Ministrene har det tunge skyts med og taler om kollaps for den britiske valuta og nedtur for erhvervslivet, hvis ikke parlamentet vedtager Mays plan.

Premierminister Theresa May ved juletræet foran embedsboligen i Downing Street 10. Foto: Frank Augstein/Ritzau Scanpix

Ny folkeafstemning

Kun i to ud af landets 632 valgkredse er der et flertal blandt vælgerne for den aftale, Theresa May har forhandlet på plads. Det viser en ny meningsmåling fra YouGov, der også viser, at der i 600 af kredsene er et flertal for bare at blive i EU. I de resterende 30 valgkredse er man klar til helt at bryde med EU.

Dette skred i holdninger betyder også, at Theresa May slet ingen støtte får fra oppositionen. De Liberale vender sig helt mod aftalen, og Labour, hvor mange er positive overfor EU, er imod af taktiske grunde.  I dag åbnede Labours leder, Jeremy Corbyn, for muligheden for en ny folkeafstemning om EU, når og hvis Theresa May tager afstemningen om Brexit-aftalen.

En lookalike for pro-Brexit politikeren Boris Johnson, dre trak sig fra regeringen i protest mod Theresa Mays aftale med EU. Foto: AP Photo/Matt Dunham