May nærmer sig pensionen – bliver kaldt “dead woman walking”

0
1474
Premierminister Theresa May da hun tidligere på ugen mødtes med USAs udenrigsminister Mike Pompeo i Downing Street. Theresa May bliver nu kaldt "dead woman walking" af en tidligere konservativ topfigur. Foto: Mandel Ngan/Pool via REUTERS

Hvis Theresa May får sin Brexit-aftale igennem, har hun lovet at gå. Hvis ikke, vil hendes egne smide hende ud – måske allerede i begyndelsen af juni

Presset på den britiske premierminister er næsten umenneskeligt. Hun har lovet en ny afstemning i det oprørske parlament om Brexit inden valget til EU-parlamentet, men hverken hendes egne eller oppositionen kommer hende i møde. Samtidig er også de tunge bagmænd i hendes eget parti, der ellers har holdt hånden over hende, begyndt at have fået nok af hende.

Senest har en tidligere finansminister, der gælder som en afgørende figur i partiet, sagt fra overfor hende. George Osborne, der nu er avisredaktør, kalder hende simpelthen for dead woman wallking. Hun er altså helt færdig – og han anbefaler direkte hendes ministre til at afsætte hende.

Foragt fra EU

Nedturen for May kommer samtidig med at nationen er i oprør over en tv-dokumentar. Landets ledende tv-station BBC, der ellers har været ganske EU-venlig, har i denne uge vist en dokumentar i to afsnit, der som en anden flue på væggen følger forhandlingerne om Brexit.

I udsendelsen kan man for eksempel opleve, hvor meget foragt, den franske chefforhandler for EU, Michel Barnier, har for briterne. I en samtale med EU parlamentets leder i Brexit-forhandlinger, Guy Verhofstadt, siger han:

”Helt ærligt og bare mellem os to, så giver det ingen mening at forhandle med briterne om deres fremtidige forhold til EU, før de betaler hvad de skylder. I morgen vil jeg sige til dem – ganske brutalt, roligt og klart – at det er ikke til forhandling.”

Udsendelsen slutter med to fra EU’s forhandlingsteam, der både er grove og hoverende:

”Så slap vi af med dem. Vi sparkede dem ud. Vi har gjort dem til en koloni, sådan som vi planlagde fra starten.”

”Helt ærligt og bare mellem os to, så giver det ingen mening at forhandle med briterne om deres fremtidige forhold til EU, før de betaler hvad de skylder”

Michel Barnier, chefforhandler for EU, i TV-dokumentar