Det skæve Danmark: Boligmarkedet drøner derudaf – men kun i byerne

0
2025
Fra forsiden af Balance Danmarks analyse: WBoligmarkedsanalyse – en alternativ model".

Det går godt på boligmarkedet, men kun i byerne. På landet og i yderområderne er det kun salget af de billigste boliger, som går frem, viser ny analyse fra Balance Danmark

Danmark bliver trukket mere og mere skævt. I hvert fald på boligmarkedet. En ny analyse fra Balance Danmark, der arbejder for et Danmark i bedre balance, viser, at det kun er i de store byer, at det går rigtig godt på boligmarkedet. I landdistrikterne og især i yderkommunerne, går det den modsatte vej.

Balance Danmark har kigget på boligpriserne i 2007 og 2017. Udviklingen viser, at i bykommunerne er det nu over 40 procent af de huse, der handles, der ligger i den dyreste prisklasse, huse over 3 mill. kroner. En stigning på næsten 10 pct. fra 2007. I yderkommunerne er det omvendt under 10 procent af de handlede huse, der kommer fra de tre dyreste prisklasser. Til gengæld er 31 procent af handlerne nu fra den laveste prisklasse, dvs. huse under 500.000 kroner. I 2007 var det kun 18 procent

”Overordnet set har udviklingen på boligmarkedet fra 2007 til 2017 således ført til en større ulighed mellem de mest centrale dele af landet og yderområderne. Den fremherskende omtale i medierne, der tegner et lyserødt billede af boligmarkedets tilstand og udvikling i dagens Danmark, er således misvisende. Realiteten er ganske vist lyserød for bykommunerne, men for det resterende Danmark og i særdeleshed yderkommunerne, ser det markant mere dystert ud, og konsekvensen kan være mørkerøde tal på bundlinjen hos hussælgerne,” lyder det i analysen.

Udviklingen i bykommuner, mellemkommuner, landkommuner og yderkommuner.

Flest huse på Lolland sælges for under 500.000 kr.

Udviklingen kan beskrives med en sammenligning mellem København og Lolland. I København var det 88,5 % af alle solgte parcel- og rækkehuse, som i 2017 kostede over 3 mio. kr. I Lolland var det omvendt 60,3 % af alle solgte parcel- og rækkehuse, som kostede 500.000 kr. eller derunder i 2017.

Martin Ø. Carstensen, der er chef for Politik og Kommunikation i Balance Danmark, siger til ditOverblik, at udviklingen gør det stadig svære for yderområder at tiltrække nye beboere.

”Situationen i mange yderområder er den, at hvis du har købt et hus for 10 år siden og skal sælge det i dag, så vil du tabe penge. Og når priserne kun går nedad i et område, så vil folk ikke købe, for så frygter de at blive stavnsbundet til området. Dét problem har mange mindre landsbyer og landdistrikter,” siger han.

Andel af bolighandler i 2007 og 2017 i Lolland og Københavns kommuner. Kilde: Balance Danmark

Bedre lånemuligheder og støtte til nedrivning og byfornyelse

Balance Danmark gennemgår udviklingen i alle kommuner. Men faktisk burde analyserne gå ned på et endnu mere lokalt niveau. For indenfor den enkelte kommune, kan der være store forskelle i udviklingen, siger Martin Ø. Carstensen.

Balance Danmark er nu ved at indsamle ideer til, hvordan udviklingen kan vendes. Ideerne skal bruges til et udspil, som foreningen regner med at præsentere i løbet af valgkampen.

”Det kan være forslag om at forbedre lånemulighederne, for der er områder i dag i Danmark, hvor familier ikke kan låne penge til at købe et hus. Vi mener også, at der skal kigges på puljerne til byfornyelse i landdistrikterne og nedrivningspuljerne. Det presser priserne, hvis der er en masse faldefærdige huse i et område,” siger Martin Ø. Carstensen.

Du kan læse analysen her: Boligmarkedsanalyse – en alternativ model